Središnja muzejska zgrada uskoro kreće u cjelovitu obnovu

Ove jeseni stigle su lijepe vijesti za središnju muzejsku zgradu na Trgu dr. Leandera Brozovića, koji je ime dobio po njenom osnivaču i prvom direktoru Muzeja grada Koprivnice, a na sveopće zadovoljstvo svih muzealaca koji su ovo čekali više od pola stoljeća. Naime, nakon što su u protekle dvije godine uspješno odrađeni radovi na rekonstrukciji krovišta (sredstva Ministarstva kulture i medija i Grada Koprivnice) te hidroizolacije i uređenja podrumskih prostorija kroz EU projekt reVITAlize (sredstva Europske komisije i Grada Koprivnice), u 2024. će započeti cjelovita energetska obnova zgrade Muzeja grada Koprivnice financirana sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. (NPOO.C6.1.R1-I3.01.0005) temeljem zaključenog Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva kulture i medija, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Muzeja grada Koprivnice od 3. listopada 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.560.101,47 EUR, od čega je iznos prihvatljivih (bespovratnih) sredstava 1.313.977,46 EUR stići iz nacionalnog proračuna, a ostatak će se osigurati u gradskom proračunu.

U tijeku je usklađivanje troškovnika za potrebe javne nabave koja se planira provesti u prvom kvartalu iduće godine, a treba reći da je razdoblje provedbe ovog projekta od 24. ožujka 2023. i ukupnog je trajanja 36 mjeseci. Projekt obuhvaća prethodno izrađeni glavni projekt energetske obnove, analizu postojećeg stanja s prijedlogom mjera i procjenom investicije te nabavu potrebnih stručnih nadzora i koordinacije zaštite na radu, kao i promidžbu i vidljivost. Sami radovi energetske obnove čini: zamjena postojeće stolarije, izvedbu toplinske izolacije vanjskih zidova i zidova prema negrijanom dijelu zgrade te izolaciju podova i stropova, ugradnju visokoučinkovitih kondenzacijskih plinskih kotlova i bojlera, primjenu regulacije i balansiranja sustava grijanja, zamjenu sustava rasvjete, smanjenje potrošnje vode, statičko učvršćivanje određenih dijelova građevine, povećanje sigurnosti u slučaju požara, osiguranje zdravih unutarnjih mikroklimatskih uvjeta te pristupačnost prostora osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Planirana ušteda primarne energije iznosi 38,20%, a ušteda toplinske energije od 31,90%, što je poglavito važno u trenutku pojave energetske krize i sveprisutnih klimatskih promjena.

Sukladno tome, muzealci će u prvim tjednima nakon Noći muzeja (26. 1. 2024.) započeti s planiranjem i pripremnim radovima na izmještanju i pohrani muzejske građe koja se nalazi u muzejskim spremištima, a potom i u stalnom postavu na prvom katu i prizemlju zgrade te naposljetku iseljenju muzejske opreme koja se trenutno nalazi u postavu te uredskim i pomoćnim prostorijama. Sve te radnje koordinirat će se prema datumu uvođenja izvođača u posao te predstavljenom terminskom planu i u konačnici početku samih radova. Dio stalnog postava u podrumskim prostorijama nije u planu iseljenja, no nije izgledno da će za vrijeme radova biti dostupan javnosti. Kako je pretpostavka da će se radovi protegnuti i na dobar dio 2025. godine muzealci će za to vrijeme raditi na muzeološkoj koncepciji novog stalnog postava i iznalaženju modela financiranja njegove realizacije i opremanja kako bi Koprivnica u što skorije vrijeme dobila odgovarajući novi kulturno-turistički sadržaj.

Izvor: Središnja muzejska zgrada uskoro kreće u cjelovitu obnovu – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content