Ivan Andrašić

BIOGRAFIJA
IVAN ANDRAŠIĆ rođen je 21. prosinca 1959. u Molvama, gdje je pohađao osnovnu školu, dok je Gimnaziju završio u Đurđevcu. Diplomirao je 1983. na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Od mladenačkih dana posvećen je slikarstvu, prešavši dug i temeljit razvojni put od naivističkih prizora podravskog krajolika, običajnih i rustikalnih uprizorenja, do istančane varijante impresionističkih slika na staklu i posebice u akvarelu. U profinjenoj tonskoj skali te neponovljivim atmosferskim kretanjima i promjenama, kao i odmaku od naglašene rustikalnosti u korist liričnosti, postaje potpuno zaseban i izniman autor podravske slikarske scene.

Od 80-ih godina prošlog stoljeća intenzivno se bavi i grafičkim izrazom. Crtež mu je čist, elegantan, kompozicijski razvijen, također izvan manirizma naive. Ostvario je nekoliko grafičkih mapa u suradnji s eminentnim književnim autorima, ističući se posebice kao sinergijski usklađen ilustrator književnih djela. Veoma rano, daleke 1971. započinje izlagati u zemlji i inozemstvu. Do danas je priredio šezdeset samostalnih izložaba te nekoliko stotina skupnih diljem Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, gdje je boravio na studijskim putovanjima. Sudjeluje također na kolonijama, humanitarnim izložbama i projektima, bavi se scenografijom (npr. Ansambl „LADO“), surađuje s književnicima i likovnim udrugama i turističkim zajednicama. Jedna je od ključnih pojava kulturnog i javnog života Podravine u posljednjih tri desetljeća. Najvažnija životna prekretnica dogodila se 1988. godine, kada sa suprugom Gordanom Špoljar-Andrašić seli u Koprivnicu i zasniva novi životni prostor. Unutar njega, osobito mjesto pripada umjetničkom atelieru, koji supružnici dijele, stvarajući svaki u svom stilu, no prožeti zajedničkom pripadnošću zavičajnom prostoru i njegovoj tradiciji i kulturi. Taj „otvoreni atelier“ raspoznaje se i kao prostor susreta likovne publike i stvaratelja, u kojem eksponati dobivaju dodatnu, izvangalerijsku atraktivnost. Danas se mnoge njihove slike nalaze širom svijeta, u galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama. U obiteljskom skladu i kreativnoj atmosferi sudjeluju njihove dvije kćeri, Patricija i Izabela, produžavajući obiteljsku tradiciju plodnog i kreativnog života.


Godine 2002. izdana je prva monografija autorice Draženke Jalšić Ernečić, uz tekstove i drugih autora (Josip Depolo, Marijan Špoljar, Božica Jelušić, Oka Ričko), nakladnika Muzeja grada Koprivnice – Galerija Hlebine. a 2016. godine izdana je cjelovita monografija autorice Božice Jelušić pod nazivom „Hod ispod velikog oblaka“, u sklopu Biblioteke Podravskog zbornika i nakladnika Muzeja grada Koprivnice.
Ivan Andrašić član je umjetničko-strukovnih udruga DNLUH-a (Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske) i ZSUH-a (Zajednice samostalnih umjetnika Hrvatske).

Skip to content