Umjetnička škola “Fortunat Pintarić”

Osnovna glazbena škola započinje s radom 1961. god. kao niža glazbena škola, Srednje glazbene škole u Varaždinu, odnosno njihova područna odjeljenja. U školskoj godini 1976./77. odvaja se od iste i pripaja OŠ “Branko Jambrešić – Zriko”, sadašnjoj OŠ “Đuro Ester” u čijem sastavu, kao Odjeljenje za osnovno glazbeno obrazovanje, djeluje sve do osamostaljenja, odnosno do 1. siječnja. 2006. Kroz četrdesetak godina škola je djelovala  na više lokacija na području grada. Koristila je prostor Gradske galerije, zatim prostor Pučkog otvorenog učilišta, pa prostorije Muzeja grada Koprivnice (kuća dr. Vladimira Malančeca) i na kraju nekoliko razreda tada matične škole-Osnovne škole „Đuro Ester“. Tek 1999. godine škola je uselila u vlastitu zgradu u Svilarskoj ulici,  prostor  u kojem djeluje i danas, a u neposrednoj blizini škole nalazi se zgrada sinagoge, koja će biti preuređena u koncertnu dvoranu. Sve do 2010. godine škola je djelovala kao osnovna glazbena škola, a sa početkom školske godine 2010/2011. počinje i  izvođenje srednjoškolskog programa glazbenog obrazovanja . Mijenja se i sam naziv škole, koji sada glasi-Glazbena škola Fortunat Pintarić. Školske godine 2012./13. na inicijativu Osnivača (Grada Koprivnice) i interesa šire zajednice, škola započinje rad sa novom djelatnošću.

Uz glazbeno obrazovanje kreće se i sa provođenjem nastave plesa, odnosno otvoren je Odjel za suvremeni ples. Po prvi puta u našem gradu i okolici moguće je plesno obrazovanje. Obzirom da školi više nije osnovna djelatnost samo glazbeno obrazovanje, škola mijena ime koje sada glasi Umjetnička škola Fortunat Pintarić. Dakle, od 2012. godine škola u svom prostoru izvodi nastavu za osnovno i srednje glazbeno obrazovanje, te za osnovno plesno obrazovanje.

U školi djeluju odjeli za: violinu, glasovir, harmoniku, gitaru, tambure, solo pjevanje, trombon, trubu, tubu, rog, saksofon, klarinet, flautu).

Na školi djeluje Tamburaški orkestar, Dječji pjevački zbor, Komorni ansambl violina , Komorni ansambl harmonika i Komorni ansambl gitara.

Od 2012.  u Virju je otvoren  Područni odjel gdje se provodi poduka iz svih instrumenata kao i u matičnoj školi.

2013. godine otvoren je još jedan Područni odjel, u Đurđevcu, gdje se izvodi osnovno glazbeno obrazovanje,također iz svih instrumenata kao i u matičnoj školi. 

Skip to content