Umjetnina tjedna:

Koprivnica na potoku

Autor: Neutvrđeni fotograf
Naslov predmeta: Koprivnica, na potoku
Naziv predmeta: fotografija, vernakularna
Materijal: fotografski papir
Tehnika: umnožavanje, srebro-želatinska fotografija
Država nastanka: Kraljevina Jugoslavija
Mjesto nastanka: Koprivnica
Stilsko razdoblje: međuratno razdoblje
Godina nastanka: 1930 – 1940
Mjere (mm): 55/80
Inv. broj F-395

Opis predmeta: Vernakularna (obična, lokalna) fotografija iz starije fototeke Muzeja grada Koprivnice malog formata, najvjerojatnije je kontakt kopija snimljena putnom kamerom nepoznatog koprivničkog amatera u međuratnom razdoblju. Iako o fotografiji nema nikakvih podataka, osim natpisa Koprivnica, na potoku, pripada onom segmentu fotografske slike koja ima kapacitet dokazivosti prostora i vremena, realizam trenutka tipičan za analognu fotografiju. Radi se o povijesnom realizmu u kojem se fotografija pozitivistički koristi kao dokaz prostora, vremena i djelovanja, povijesni dokaz da je fotograf bio prisutan. U ovom slučaju je to ljetni dan na potoku Koprivnica, fotografija pripovijeda o nestalom vremenu u kojem su koprivnički građani uživali na danas zaboravljenom kupalištu na potoku Koprivnica. Zanimljivo je primijetiti opuštenost mješovitog kupališta i ljetnu modu kupaćih kostima,

Kulturno-povijesni okvir: Koprivnica je, poput niza europskih gradova, imala sreću što se smjestila na rijeci. Koprivnička rijeka, danas poznatija pod imenom potok Koprivnica, nekad se puno više uklapala u svakodnevni život koprivničkih građana. Korištenje rijeke i njezinih resursa, odnos grada i rijeke, od ribolova do navodnjavanja okolnih polja i vrtova do kupališta na koprivničkom slapu, zabilježeno je na povijesnim fotografijama Koprivnice. Kupalište na potoku važan je dio koprivničke povijesti međuratnog razdoblja, posebno za društveni život bezbrižnih dugih ljeta u vrućem gradu. Većina koprivničkih građana ljeto je provodila u Koprivnici, a kupanje na potoku bilo je sastavni dio gradskog života. U poslijeratnom razdoblju je radi onečišćenja kupanje zabranjeno pa su brane i splavi sve donedavno bile prepuštene sportskim ribolovcima i šetačima pasa. Na mjestu nekadašnjeg kupališta na potoku još se uvijek vide betonski ostaci brana koje među najstarijima bude nostalgiju.

Potok Koprivnica izvire u Kalničkom gorju, a od izvora do ušća teče kroz i pokraj niza naselja, između ostalog i grad Koprivnicu, što je od povijesne važnosti, no to nije tema koja se odnosi na fotografsku priču o grupi anonimnih kupača. Prirodno korito potoka Koprivnice u više je navrata prokopavano i poravnavano, što potvrđuju ostaci prokopanih kanala i umjetnih slapova (splavi), ostacima nekadašnjih brana i mlinova. U međuratnom razdoblju na branama i slapovima Koprivnice postojala su kupališta na kojima je dubina vode bila između dva i tri metra, dok su moderne betonske brane bilo mjesto druženja pod zrakama ljetnog sunca. Ljetna priča s kupališta na potoku Koprivnica stara je gotovo 90 godina, a u staroj Koprivnici je uz jezero Šoderica, u vrijeme ljetnih vrućina bilo je jedno od posjećenijih mjesta u gradu. U ljetnim mjesecima potok Koprivnica mamio je kupače iz svih dijelova grada na jednodnevni izlet ili ugodno popodnevno osvježenje.

U kontekstu povijesti lokalnog turizma, koprivničko kupalište na određeni način prethodi bazenu na Cerinama i potrebi za odmorom, uživanjem u ljepoti krajolika, boravku u prirodi nadomak grada. Danas, kad svako ljeto nastojimo prevesti nekoliko dana odmora uz rijeku, jezero ili more, mala vernakularna fotografija kupača na potoku Koprivnica priča o tome kako je za dobro provedeno popodne u skladu s prirodom potrebno malo. Iako kupališta na potoku više nema, dovoljno je prošetati uz nasip i osjetiti povezanost s elementom vode i gradom na rijeci, bez obzira na veličinu potoka – rijeke.

Izvor: Koprivnica, na potoku – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content