U koprivničkoj knjižnici obilježeno 15 godina Pričaonice za bebe i malu djecu

U subotu, 11.11.2023. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica obilježen je 15. rođendan Pričaonice za bebe i malu djecu do 3 godine.

Program koji se započeo provoditi u jesen 2008. godine potaknut je na inicijativu roditelja male djece, najmlađih članova Dječjeg odjela koprivničke knjižnice. Cilj ovog programa je promicanje važnosti ranog poticanja čitanja te razvoj rane pismenosti, odnosno stvaranja okruženja u kojem će dijete zavoljeti knjigu i čitanje od najranije dobi.

Program od samog početka vode odgajateljice Marija Sesvečan i Gordana Bonta i knjižničarke Dječjeg odjela, a povremeno se uključuju i stručnjaci iz različitih područja, a u samom osmišljavanju koncepta pomogla je i pedagoginja Dječjeg vrtića „Tratinčica“ Natalija Kušek.

U programu roditelji dobivaju savjete o kvalitetnom druženju s djecom, razmjenjuju iskustva, a za djecu je to prigoda da se druže s vršnjacima. U Pričaonicama za bebe i malu djecu obrađuju se različite teme vezane uz odgoj i razvoj djeteta koje predlažu i sami roditelji. Tijekom svakog susreta knjižničarke roditeljima preporučuju slikovnice i sadržaje na drugim medijima na zadanu temu te priručnike iz bogate zbirke priručnika za roditelje koja se nalazi u Dječjem odjelu.

Na temelju ovog programa, odgajateljice Marija Sesvečan i Gordana Bonta te knjižničarka Danijela Petrić objavile su 2012. godine priručnik „Igrajmo se! Čitaj mi!: priče, igre i pjesmice za bebe i malu djecu: preporuke roditeljima za poticanje rane pismenosti“. Radi se o zbirci preporuka aktivnosti, priča, pjesmica, priručnika za roditelje te korisnih savjeta koja je namijenjena prvenstveno roditeljima, ali i svim zainteresiranima.

Programom se pokazalo da je dobra suradnja predškolskih ustanova i knjižnice na lokalnoj razini, dobar put u cilju unapređenja rane pismenosti. U 15 godina u programu je sudjelovalo mnogo djece, roditelji iskazuju veliko zadovoljstvo, u ovoj rođendanskoj pričaonici slavilo se uz mnoštvo priča i pjesmica.

Skip to content