Revija francuskog filma 2023.

Raspored prikazivanja:

13. ožujka u 18:00 sati – PUŠENJE UZROKUJE KAŠALJ

14. i 15. ožujka u 18:00 sati – SAINT OMER

20. ožujka u 18:00 sati – ŽENSKI ODGOVOR

21. ožujka u 18:00 sati – TUĐA DJECA

22. ožujka u 18:00 sati – NEVIDLJIVA LINIJA

Ulaznica za projekcije iznosi 2,00 € / 15,07 kn. Fiksni tečaj konverzije eura iznosi: 7,53450 kn.

Ulaznice možete rezervirati unutar radnog vremena na blagajni kina ili na telefon 048/621-653 u vremenu od 16:30 – 19:30 sati.

#institutfrancaiscroatie

PUŠENJE UZROKUJE KAŠALJ

IZVORNO IME: Smoking Causes Coughing
REDATELJ: Quentin Dupieux
ŽANR: komedija, drama
ULOGE: Gilles Lellouche, Vincent Lacoste, Anais Demoustier
TRAJANJE FILMA: 80 minuta
GODINA: 2022
DRŽAVA: Francuska

RASPORED PRIKAZIVANJA:
13.03. PONEDJELJAK 18:00 sati 2D
NAPOMENA: kino pridržava pravo izmjene programa

Skupina superherojskih osvetnika naziva “Duhanske snage” nalazi se pred raspatom. Nakon razarajuće bitke protiv zlonamjerne ogromne kornjače, Duhanske snage moraju ponovno pronaći zajedništvo koje ih je nekad krasilo. Upravo zbog toga vođa skupine predlaže im da odu na zajednički odmor u trajanju od tjedan dana kako bi povratili uzajamno povjerenje, ali i obnovili snagu za novo spašavanje svijeta, ovoga puta protiv Lezardina, najokrutnijeg vladara svemira koji je odlučio uništiti planet Zemlju.

SAINT OMER

IZVORNO IME: Saint-Omer
REDATELJ: Alice Diop
ŽANR: drama
ULOGE: Kayije Kagame, Guslagie Malanda, Valérie Dréville
TRAJANJE FILMA: 122 minute
GODINA: 2022
DRŽAVA: Francuska

RASPORED PRIKAZIVANJA:
14.03. UTORAK 18:00 sati 2D
15.03. SRIJEDA 18:00 sati 2D
NAPOMENA: kino pridržava pravo izmjene programa

Francuska redateljica Alice Diop dosad je u svojim dokumentarcima istraživala lomove u afro-europskim obiteljima, a “Saint Omer” njezin je igrani prvijenac. U njegovom središtu nalaze se dvije žene: Laurence Coly (Guslagie Malanda), mlada senegalska imigrantkinja i studentica filozofije optužena da je ubila svoje 15-mjesečno dijete ostavivši ga da se utopi u oceanu, te Rama (Kayije Kagame), senegalsko-francuska profesorica književnosti koja putuje iz Pariza u Saint-Omer kako bi taj slučaj iskoristila pri pisanju moderne preinake grčkog mita o Medeji. Premda igrano djelo, ono ništa manje nije vezano za vanfilmsku zbilju nego autoričin prethodni opus. Naime, lik Coly izvučen je iz stvarne vijesti koja je potresla Francusku 2016. godine, a lik Rame temelji se na samoj redateljici koja je, obuzeta slučajem čedomorstva (a u to doba i sama trudna), prisustvovala suđenju koje je uslijedilo. S obzirom na to da kamere nisu bile dozvoljene u sudnici, Diop evocira vlastita sjećanja, transkripte saslušanja i rekonstruira mizanscenu, a tom prostoru navodne objektivnosti kontrira specifično kompleksnu pozadinu optužene koja, poput mnogih tragičnih figura, zadržava svoje pravo da bude neshvaćena.

ŽENSKI ODGOVOR

IZVORNO IME: Riposte féministe
REDATELJ: Simon Depardon, Marie Perennès
ŽANR: dokumentarni
ULOGE: Marina Foïs (glas), Laurence Rossignol
TRAJANJE FILMA: 87 minuta
GODINA: 2022
DRŽAVA: Francuska

RASPORED PRIKAZIVANJA:
20.03. PONEDJELJAK 18:00 sati 2D
NAPOMENA: kino pridržava pravo izmjene programa

Elise u Brestu, Alexia u Saint-Etienneu, Cecile u Compiegneu, Jill u Marseilleu… Ovo su tek četiri od tisuća mladih žena koje osuđuju seksističko nasilje, javno uznemiravanje i mačo agresiju kojoj su svakodnevno izložene. Noću, naoružane bijelim plahtama i crnom bojom, oblijepljuju ulice porukama podrške žrtvama mizoginije i sloganima koji osuđuju femicid. Neke od njih feministiknje su s dugogodišnjom tradicijom, druge nikad prije nisu vodile ovakvu ili sličnu kampanju, ali sve su revoltirane protiv zlostavljanja koje je preplavilo njihove živote. Seksizam je posvuda… Ali i one su!

TUĐA DJECA

IZVORNO IME: Les enfants des autres
REDATELJ: Rebecca Zlotowski
ŽANR: drama, komedija
ULOGE: Virginie Efira, Roschdy Zem, Chiara Mastroianni
TRAJANJE FILMA: 103 minute
GODINA: 2022
DRŽAVA: Francuska

RASPORED PRIKAZIVANJA:
21.03. UTORAK 18:00 sati 2D
NAPOMENA: kino pridržava pravo izmjene programa

Premijerno prikazan u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Veneciji, “Tuđa djeca” je novi film redateljice Rebecce Zlotowski u kojem francuska glumačka senzacija Virginie Efira tumači ulogu Rachel, žene koja voli svoj život, svoje studente, svoje prijatelje, svog bivšeg supruga i lekcije iz gitare na koje redovito odlazi. Uskoro se zaljubulje u Alija, novog dečka te se vrlo brzo zbližava s njegovom četverogodišnjom kćerkom Leilom. Uvečer ju priprema za krevet, pazi na nju, voli ju poput majke… ali ona nije njezina majka. Barem ne još. Rachel ima 40 godina. Njezina želja za stvaranjem vlastite obitelji svakog dana sve je jača, a biološki sat nemilosrdno otkucava. Je li prekasno?

NEVIDLJIVA LINIJA

IZVORNO IME: La ligne
REDATELJ: Ursula Meier
ŽANR: drama
ULOGE: Stéphanie Blanchoud, Valeria Bruni Tedeschi, Elli Spagnolo
TRAJANJE FILMA: 101 minuta
GODINA: 2022
DRŽAVA: Francuska, Belgija, Švicarska

RASPORED PRIKAZIVANJA:
22.03. SRIJEDA 18:00 sati 2D
NAPOMENA: kino pridržava pravo izmjene programa

Margaret je 35-godišnjakinja koja ima povijest nasilnog ponašanja što joj je do sada uništilo već nekoliko romantičnih veza. Ponovno se seli kod svoje majke Christine, krhke i iznimno nezrele 55-godišnjakinje koja Margaret optužuje što joj je uništila snove o karijeri koncertne pijanistice. U jednoj od njihovih žestokih svađa, Margaret udara Christinu. U cijeli slučaj uskoro svoje ruke upliće zakon, dodatno komplicirajući cijelu situaciju. Dok čeka suđenje, Margaret dobiva zabranu prilaska svojoj majci na udaljenost od stotinu metara od njihove kuće. A zbog njezinog karaktera upravo to joj daje još dodatnu želju da bude bliža vlastitoj obitelji. Svakoga dana Margaret se pojavljuje na nevidljivoj granici od stotinu metara kako bi vidjela svoju dvanaestogodišnju sestru Marion i podučavala je glazbi…

Skip to content