Street art festival

Street art festival u organizaciji Udruge za promicanje kulture i umjetnosti Mamuze svoje je prvo izdanje doživio u svibnju 2013. godine, ugostio je pet autora te Koprivničancima i njihovim gostima pružio priliku da u svom susjedstvu razgledaju aktualna djela suvremene hrvatske ulične umjetnosti.

Priča koja je u početku bila zamišljena kao jednokratna umjetnička akcija brzo je nadišla vlastite okvire te je festival prerastao u neizostavni sloj estetike našeg grada i postao zajednički projekt koji je pokazao da umjetnost u modernoj sredini ne smije biti nevidljiva, već je ponekad potrebno naglasiti njezinu prisutnost. Javni prostor pripada svima nama, ali to često zaboravimo. Street art festival nastoji stanovnike i posjetitelje Koprivnice podsjetiti koliko je važno obraćati pažnju na prostor u kojem žive i u kojem se svakodnevno kreću.

Festival svake godine ugošćuje desetak umjetnika iz regije te pokazuje da umjetnost zaslužuje proširenje definicije te de joj nije mjesto isključivo u galerijama i muzejima, već ona može biti dostupna svima. Na Festivalu sudjeluju umjetnici, crtači i ilustratori koji trenutno reagiraju na često zapuštene fasade, stvaraju nove kvartovske priče i kroz svoje radove razvijaju kolektivni osjećaj Koprivničanaca za vizualnu pismenost i sposobnost opažanja nestandardnog u svakodnevici. Uz činjenicu da se muralima oživljava vizura grada, vrijednost festivala jest i davanje prostora mladim umjetnicima koji često ne dobiju priliku izlagati u prostorima institucija.

Od prvog Street art festivala do danas Koprivnica je postala dom više od 80 murala, a broj lokalnih autora svake godine raste, što je i konačni dokaz da je namjera organizatora – stvoriti uvjete, ali i želju da se zajednički gradski prostori zajedno istražuju i zajedno mijenjaju – uspjela.

Skip to content