Samostalna izložba Simona Bogojevića Naratha “Saturnov krug”

Simon Bogojević Narath: Saturnov krug• samostalna izložba i predavanje

• četvrtak 24.11.2022.

• 19 sati / projekcija filmova Simona Bogojevića Naratha

• 20 sati / predavanje Simona Bogojevića Naratha i otvorenje izložbe

• AK galerija, Kampus, Koprivnica

• izložba je otvorena do subote 03.12.2022.

• radno vrijeme: pon i pet / 17-19 // ut, sri, čet, sub / 10-12 (grupe i po dogovoru)

U četvrtak 24.11.2022. u 19 sati u koprivničkoj AK galeriji otvara se samostalna izložba Simona Bogojevića Naratha “Saturnov krug”. Izložba je prilika da se podsjetimo starijih radova Simona Bogojevića Naratha i sagledamo ih u galerijskom kontekstu, od najstarijeg prezentiranog na ovoj izložbi, „Plasticat“ iz 2003. pa do grafičke novele „Saturn’s circle“ iz 2017., ali i da se upoznamo s aktualnim autorovim projektom, njegovim prvim dugometražnim igranim filmom „Illyricvm“. Simon Bogojević Narath diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, no vrlo se rano, još za vrijeme studija, počeo baviti 2d/3d animacijom i eksperimentalnim filmom te je jedan od kontinuirano najzanimljivijih vizualnih pripovjedača sa snažnim autorskim filmskim jezikom. U svojim se radovima vrlo često bavi etičkim i moralnim dvojbama, istraživanjem narativa dobra i zla, obrascima ljudskog ponašanja kroz povijest i pitanjima pozicije čovjeka unutar društvenih struktura: postoji li uopće čovjek kao jedinka, oblikuje li on sustav ili sustav njega, postoji li kazna za naša nedjela i kako se zakoni prirode manifestiraju u ljudskom životu i okruženju. I radovi na ovoj izložbi na neki su način studije dobra i zla, bilo da se bave čovjekom u razdoblju prije nove ere, danas ili u budućnosti. Autor želi razumjeti ljude i ljudsko ponašanje, a filmski jezik, za koji kaže da je najviše nalik snu, moćan je alat za taj pothvat. Izložba sadrži tri animirana filma („Plasticat“, „Morana“, „Levijatan“) i printeve grafičkih novela („Saturnov krug“ i dr.), a kao popratni program predavanje o najnovijem autorovom projektu, igranom filmu „Illyricvm“. Izložba ostaje otvorena do 3.12., a ulaz je slobodan.

O autoru: Simon Bogojević Narath (1968.) diplomirao je 1992. na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Đure Sedera. Već tijekom studija počinje istraživanja i autorski rad u području video–instalacije, eksperimentalnog filma, kompjutorske animacije i primijene računala unutar videoproizvodnje. Režira, animira i producira autorske animirano-eksperimentalne filmove (Leviathan, Plasticat, Morana, Bardo Thodol i dr.) za koje dobiva niz domaćih i međunarodnih nagrada. Jedan je od pokretača internacionalnog festivala eksperimentalnog filma „25 FPS“ te koautor emisija Videodrom, Modul 8 i Animatik koje su emitirane na HRT. Kao umjetnički savjetnik za animirani film radi za produkcijsku kuću Zagreb Film. Predavao je kolegije vezane uz digitalnu animaciju na ALU u Zagrebu, UMAS – u u Splitu te APURI u Rijeci. Trenutno je zaposlen na umjetničkom odsjeku pri Sveučilištu Sjever gdje drži kolegije vezane uz digitalnu animaciju. Autor je rekonstrukcijskih ilustracija za nekoliko izložbi i izdanja koja se tiču prapovijesne i povijesne tematike. Scenarist je i crtač grafičke novele Saturn’s Circle. Redatelj je i koscenarist dugometražnog povijesnog igranog filma Illyricvm u produkciji Kinorame iz Zagreba. Živi i radi u Zagrebu.

Realizaciju izložbe i predavanja sufinancirali su:

Grad Koprivnica

Ministarstvo kulture i medija RH

Projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova.

Više o izložbi pogledajte na facebook eventu ili na Facebook stranici AK galerije.Kontakti za medijeatelieri.koprivnica@gmail.com / 091 762 3371 (Tanja Špoljar, kustosica AK galerije)

Skip to content