Predmet tjedna: Nož za rezanje vinove loze
Naslov: Nož za rezanje vinove loze
Naziv: Kosijer, kosir, književni naziv; vinjak, lokalni naziv
Materijal / tehnika: drvo / tokarenje; željezo / kovanje, umetanje
Dimenzije: 250 x 80 mm
Datacija:.19./20. stoljeće
Lokalitet (mjesto uporabe): Koprivnica
Naziv zbirke: Zbirka tradicijskog gospodarstva
Inventarna oznaka: MGK 11716
U Podravini uzgoj vinove loze seže duboko u prošlost pa je postao dio kulture i identiteta tog kraja. Podravci su uzgajali vinovu lozu u goricama te je na tom području razvijeno vinogradarstvo kontinentalnog tipa, s kletima sagrađenim na padinama brežuljaka koje su se tradicijskim načinom gradnje uklapale u krajolik. Uzgoj vinove loze zahtijevao je puno mukotrpnog rada, zaštitu uroda od različitih nedaća i puno njege u podrumu kako bi se proizvelo kvalitetno vino. Višestoljetna tradicija uzgoja vinove loze se očuvala pa su Podravci s veseljem odlazili iz hiže u prirodu, v gorice, od proljeća do zime gdje su obavljali vinogradarske poslove te boravili u kletima, mjestima društvenog okupljanja i vinogradarskih običaja.
Jedan od alata kojima su se obavljali vinogradarski radovi bio je vinogradarski nož kosijer – kosir, vinjak. Riječ je o nožu srpastog oblika, ručnom radu kovača, usađenom u drvenu dršku na čijem hrptu se nalazi sjekirica. To je bio alat kojim se obavljalo nekoliko vinogradarskih poslova. Kosijer se na području Hrvatske upotrebljavao za rezanje vinove loze u proljeće, Zagorci ga koriste i danas, dok su ga Podravci upotrebljavali tek ponegdje za orezivanje brandusa, pripovršinskog korijenja trsa jer njime nisu mogli učinkovito rezati lozu. Ljeto je godišnje doba posvećeno očuvanju uroda vinove loze. Do Petrova (Sv. Petar i Pavao, 29. lipnja) vinovu lozu je trebalo opleviti, a poslije Petrova vrštikati ili štucati odnosno kosijerom podrezati vrhove loze i po potrebi ju svezati. Zimi gorice miruju pa su nekada vinogradari pripremali kolce koji su bili potporanj vinovoj lozi. Tada se kosijer upotrebljavao za bijeljenje kolja odnosno čišćenje kore s kolaca koji su na proljeće zamijenili stare istrošene kolce.
Izvor: Nož za rezanje vinove loze – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)