Predmet tjedna: Medalja “Spomenica na otvorenje Muzeja grada Koprivnice 1951.”

Naziv: medalja, književni naziv
Tehnika: lijevanje
Materijal: bronca
Država nastanka: NR Hrvatska
Autor: Ivo Jeger
Pripadnost: Koprivnica
Vrijeme nastanka: 1951.
Promjer (mm): 96
Naziv zbirke: Zbirka odlikovanja, plaketa, medalja i značaka
Inventarna oznaka: 15217

Ova prigodna dvostrana spomen medalja u plitkom reljefu izrađena je u povodu otvorenja Muzeja grada Koprivnice 1951. godine. Naručio ju je upravitelj muzeja dr. Leander Brozović kod medaljera Ivana Jegera iz Zagreba. Dobro je sačuvana u aversu i reversu, a izrađena je od bronce lijevanjem u model ili kalup.

Na aversu se u polju nalazi stilizirani prikaz srednjovjekovne koprivničke kule s krunom anžuvinske kuće, a s lijeve i desne strane nalazi se po jedan ljiljan dok se dolje nalaze inicijali I(VAN) J(EGER). Uokolo u kružnoj vrpci natpis je na latinskom: 1545 SIGILLVM. MINOR. LIB. AC. REG. CIVITATIS. CAPRONCZENSIS. To je natpis kao i gradska kula s najstarijeg sačuvanog pečata srednjovjekovne Koprivnice, a nalazio se na natpisu gradskog suca Čmahora iz 1545. godine i sigurno je te podatke Jegeru dao dr. Leander Brozović koji je bio izvrstan poznavatelj povijesti grada Koprivnice. Na reversu blagi uzdignuti rub zatvara kružno polje u kojem je ispod malog pentagrama (zvijezde petokrake) natpis u pet redaka: SPOMENICA/ NA OTVORENJE/ MUZEJA GRADA/ KOPRIVNICE/ 1951 ispod kojeg se nalaze dvije grančice lovora postavljene zrcalno.

Na dan 27. srpnja 1951. godine otvoren je Muzej grada Koprivnice, točnije prvi stalni postav muzeja, na prvom katu kuće dr. Stanka Sulimanovića u današnjoj ulici Đure Estera, a koji je prostor poklonio muzeju na besplatno korištenje. Muzej je pak osnovan 12. studenoga 1945. godine u sklopu Gradskog narodnog odbora i akcije narodnog prosvjećivanja, a od kada ga vodi dr. Leander Brozović.

Autor je hrvatski medaljer Ivan Jeger (Milwaukee, SAD, 18.4.1911. – Zagreb, 1.2.1973.). Bio je Kerdićev učenik u cijelosti i kod njega je specijalizirao obradu kovina i medaljerstvo. Usavršavao se i u Pragu na Umjetno-obrtnoj visokoj školi. Autor je preko šezdeset medalja i plaketa među kojima navodimo one s likom Antuna Vrančića, Ivan Kitonića, Tomislava Krizmana, Hinka Lederera.

Izvor: Medalja „Spomenica na otvorenje Muzeja grada Koprivnice 1951“ – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content