Predmet tjedna: Bundica – ženski kaputić od umjetnog krzna

Naslov: Ženski kaputić od umjetnog krzna
Naziv: kaput, književni naziv; bundica, dijalektalni naziv
Materijal / tehnika: umjetno krzno / krojenje, šivanje; dugme / šivanje
Dimenzije: v. 750 mm
Datacija: oko 1940. godine
Lokalitet (mjesto uporabe): Otočka
Naziv zbirke: Zbirka etnografskog tekstila
Inventarna oznaka: MGK 19946

Na odijevanje u Podravini utjecala su godišnja doba. Zime su bile duge i hladne s obiljem snijega u siječnju i veljači koji se znao zadržati i do ožujka. Kako bi se zaštitili od hladnoće, ljudi su nosili zimsku odjeću izrađenu od debljih materijala poput zimskog kaputa koji se nosio preko drugih dijelova odjeće. Upotreba materijala za izradu kaputa ovisila je o mogućnostima i društvenom statusu, ali važna je bila praktičnost i toplina.

Zanimljivo je da se među svečanom ženskom odjećom podravskog puka našao i jedan odjevni predmet bundica, kratki kaputić izrađen od umjetnog krzna. Umjetno krzno u upotrebi je od početka 20. stoljeća, a njegova proizvodnja i uporaba u drugoj polovici 20. stoljeća postala je dio svakodnevnog života. Krzno kao materijal za izradu zimske odjeće bilo je luksuz i pokazatelj društvenog statusa pa i modni trend prve polovice 20. stoljeća koji su si svi željeli priuštiti u skladu s mogućnostima. Umjetno krzno bilo je dostupnije i pristupačnije puku, ali i podatnije za krojenje i šivanje na stroju za šivanje (mašini singerici) pa su vješte švelje znale sašiti i odjevne predmete od umjetnog krzna za potrebe lokalnog stanovništva.

Kratki kaputić bundica izrađen je od umjetnog krzna crne boje. Kopča se po sredini, a s prednje strane nalaze se dva džepa. Odijevao se na plisiranu suknju i pregaču u istoj boji, ali boja materijala od kojeg su izrađene suknja i pregača mogla je biti različita – tamnoplava ili svjetlijih boja. 

Bundica je ručni rad švelje, a pod utjecajem mode postala je dio svečane tradicijske odjeće mlade udane žene u Otočki, 1940-ih godina koja ju je odijevala u posebnim i svečanim prilikama na plisiranu suknju i pregaču. Ako je zima bila oštra i bilo je jako hladno preko bundice je nosila gunjaš u boji suknje i pregače.

Izvor: Bundica – ženski kaputić od umjetnog krzna – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content