Predmet tjedna – Ulomak pećnjaka s prikazom ljudskog lika

Naslov: Ulomak pećnjaka s prikazom ljudskog lika
Materijal / tehnika: keramika / izrada u kalupu
Mjere (mm): v. 66, š. 67
Zbirka: Zbirka srednjeg vijeka
Inventarna oznaka: MGK 23743/1

S obzirom na činjenicu da su trenutno u tijeku zaštitna arheološka iskopavanja lokaliteta Novigrad Podravski – Sveta Klara, u ovotjednoj rubrici Predmet tjedna predstavljamo jedan od predmeta pronađenih tijekom prošlogodišnjih iskopavanja. Radi se o komadu pećnjaka s prikazom ljudskog lika, točnije o prikazu muškarca s dugom kosom koji se nalazi unutar središnjeg polja kružnog medaljona. Oko središnjeg polja pruža se i kružni obrub koji je ukrašen crticama i krugovima. Oko medaljona su cik-cak linije čiji cjeloviti motiv nije moguće iščitati zbog fragmentiranosti ulomka.

Predmet je pronađen unutar zapune SJ 8 koja je interpretirana kao zapuna odvodnog kanala / jarka koji je prolazio kroz naselje. Jarak je tijekom istraživanja praćen u duljini od 9 metara, a njegova je širina iznosila oko 2,5 metra. Imao je V presjek. Temeljem prikupljenih nalaza njegovo se funkcioniranje smješta unutar prve polovine 15. stoljeća. Sukladno tome, u isto se razdoblje datira i spomenuti ulomak pećnjaka. Ono što je bitno za napomenuti jest kako su uz predstavljeni komad pronađena još tri ulomka istog pećnjaka stiliziranog obruba u obliku užeta. Sukladno ukrasu, tj. prikazu koji se nalazi na pećnjaku može se zaključiti kako se radi o ulomku prednje (ukrasne) ploče kalijeve peći četvrtasta oblika. Osim toga, unutar spomenutog jarka pronađeno je i nekoliko komada čašastih pećnjaka različitih veličina, koji su možda pripadali cjelini iste peći.

Pećnjak sa Sveta Klare govori nam da je u sklopu naselja, od kojeg je istražen tek rubni dio, postojala kalijeva peć. Ona se zasigurno nalazila u sklopu stambenog objekta istaknutijeg člana zajednice koji si ju je mogao i priuštiti. Što se tiče samih kalijevih peći bitno je za napomenuti kako su se njihovi dijelovi (pećnjaci) izrađivali u većim radionicama i dopremali na odredište gdje je peć i slagana.

Izvor: Ulomak pećnjaka s prikazom ljudskog lika – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content