Podcast “Premalo čitam” –

Tanja Špoljar

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica u travnju 2022. godine pokrenula je podcast „Premalo čitam“. Podcast je kreiran s ciljem promocije knjige i čitanja pomoću digitalnih medija i u internetskom okruženju. Tijekom 2022. godine objavljeno je 15 epizoda prve sezone, a gosti su bili knjižnični ambasadori čitanja, obični i istovremeno neobični ljudi, sugrađani koji su u podcastu podijelili svoje priče, govorili o važnosti čitanja za njih osobno, o svojim željama, strastima, strahovima i iskustvima. – Sezona 1 – Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (knjiznica-koprivnica.hr)

Druga sezona podcasta istražuje nove smjerove, teme i goste i posvećena je mentalnom zdravlju, temi aktualnijoj nego ikad u prilikama u kojima žive i s izazovima s kojima se susreću koprivnički, hrvatski i građani cijeloga svijeta (pandemija, ratni uvjeti, ekonomska nestabilnost). Orijentirajući se prvenstveno na važnost očuvanja, njegovanja i otvorenog razgovora o mentalnom zdravlju, knjižnica otvara nove smjerove djelovanja u zajednici putem široko dostupnog digitalnog (i ujedno knjižničnog) kanala, a u tom kontekstu ujedno nastavlja promovirati knjigu i čitanje kao jedan od važnih aspekata brige za vlastito mentalno zdravlje. Druga sezona podcasta okupit će goste različitih profesija i iskustava iz različitih dijelova Hrvatske. – Sezona 2 – Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (knjiznica-koprivnica.hr)

U drugoj epizodi, druge sezone, gošća je naša sugrađanka Tanja Špoljar, povjesničarka umjetnosti i profesorica mađarskoga jezika, kustosica i voditeljica koprivničke AK galerije i vrlo aktivna sudionica koprivničke kulturne scene.

Tanja je prije mnogo godina hrabro progovorila o svojoj borbi s depresijom u dokumentarnoj emisiji HRT-a “Direkt”, a u podcastu Premalo čitam otvoreno, hrabro, toplo i dirljivo govori o vlastitoj borbi i brizi za mentalno zdravlje, lijepim i teškim iskustvima, o samom procesu, usponima i padovima, utjehama i borbama, načinima na koje si sama pomaže i podršci koju ima na tom putu.

Ova epizoda donosi osobno i intimno iskustvo, opisano bez ograda i s puno hrabrosti, čija će poruka svakome zvučati drugačije, ali svatko će u njoj naći nešto oslobađajuće i korisno.

Podcast Premalo čitam potražite, slušajte i na većini servisa za emitiranje podcasta (Castos, Deezer, Spotify, Apple Podcasts, PocketcastsCastroGoogle PodcastsAmazon Music)

Projekt financijski podupire Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Koprivnica, a na suradnji zahvaljujemo i Radiju Glas Podravine, Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica, Gimnaziji “Fran Galović” Koprivnica, autorima glazbene špice Konradu Mulvaju i Goranu Živkoviću-Žiki te koprivničkom Ogranku Hrvatskog čitateljskog društva.

Izvor:

S02E02 – gošća Tanja Špoljar – Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (knjiznica-koprivnica.hr)

Podcast / Premalo čitam – Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (knjiznica-koprivnica.hr)

Skip to content