Izložba “Nostalgija: priče iz pričaonice“

Ove godine, krajem listopada u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica obilježeno je 40 godina programa za djecu „Pričaonica za predškolce“ i 15 godina „Pričaonice za bebe i malu djecu“.

Tim povodom u izlozima Knjižnice postavljena je izložba “Nostalgija: priče iz pričaonice“ u kojoj možemo, kroz fotografije, vidjeti kako se program provodio, tko su bile voditeljice pričaonica, gosti i polaznici. Također, izložbu prate i slikovnice koje su se u pojedinom razdoblju čitale djeci.

Pričaonica je najstariji program za djecu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, a započela je 15.11.1983. godine. Održavala se jednom tjedno i bila je namijenjena djeci predškolske dobi, a pokrenula ju je tadašnja voditeljica Dječjeg odjela Branka Radanović. U Spomenici o radu Knjižnice gospođa Branka Radanović spominje Pričaonicu kao „program gdje djeca slušaju priču uz slikovnice i dijafilmove, crtaju doživljaj priče, postavljaju izložbe svojih crteža, a program financijski i moralno pomaže tadašnje društvo Naša djeca“. Koncept programa nije se puno mijenjao u ovih 40 godina. Cilj je poticanje čitanja, stvaranje navike redovitog dolaska u knjižnicu te stvaranje užitka u čitanju.

Voditeljice su tijekom godina bile odgojiteljice Edita Šestak, Rada Kudelić, Branka Grudić, a današnja voditeljica je Marta Kečanović.  

Interes za ovaj program u ranijem razdoblju je bio veći pa primjerice, imamo zapis iz 1994., od prije 30 godina, kada u našim lokalnim novinama piše da je to „jedini edukativno-zabavni sadržaj u gradu koji je tijekom cijele godine namijenjen djeci predškolskog uzrasta, prvenstveno onoj koja ne pohađaju vrtić te da ni prostorno, ni kadrovski ne može zadovoljiti veliki interes za takvom uslugom“.

U današnje vrijeme, kada je velika ponuda aktivnosti, manji broj roditelja bira pričaonicu te ju trenutno polazi 15 djece. Kroz program djeca razvijaju vokabular pa se preporuča i onoj djeci koja imaju jezičnih teškoća ili probleme u socijalizaciji, a naglasak je na priči jer se čitanjem djeci može utjecati na njegov razvoj, bogati se rječnik, razvija govor, pamćenje, koncentracija, slušanje, empatija i stvara se ljubav prema čitanju koja je temelj za kasniji uspjeh u školi. Knjižničari su ponosni na ovaj program i na ovako dugu tradiciju.

Generacije Koprivničanaca odrastalo je uz priče u pričaonici, a tim povodom snimljeni su kratki video zapisi bivših polaznika pričaonice Une Čulić, Dore Kolačko i Karoline Điko koji su dostupni na YouTube kanalu knjižnice.

Važno je stvarati navike čitanja od najranije dobi jer sve ono što je propušteno u smislu razvoja u ranoj dobi, teško je kasnije nadoknadivo. Upravo u video porukama koje smo snimili s bivšim polaznicama pričaonice, vidimo da su te navike ostale i u njihovoj kasnijoj dobi. Ljubav prema čitanju koju su naše sugovornice stekle u djetinjstvu i dalje prenose. Djeca vole priče, a zainteresirati ih se može i uz male scenske improvizacije, uz mjenjanje tonaliteta glasa, uz interakciju s njima.

Svi zainteresirani u dobi od 3,5 do 7 godina mogu se  pridružiti Pričaonici, a oni mlađi od 3 godine Pričaonicama za bebe i malu djecu koje se održavaju od 2008. godine, a voditeljice su odgojiteljice Marija Sesvečan i Goradana Bonta te knjižničarke Dječjeg odjela.

U „maloj“ Pričaonici pričaju se priče, pjevaju pjesmice u rimi, a roditeljima se  preporučuju kvalitetne slikovnice za djecu i priručnici za roditelje.

Izložba će biti postavljena u izlozima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ sve do 15. prosinca 2023.

Izvor: Izložba “Nostalgija: priče iz pričaonice“ – Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (knjiznica-koprivnica.hr)

Skip to content