Podcast – “Premalo čitam” – Ida Šipek

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica u travnju 2022. godine pokrenula je podcast „Premalo čitam“. Podcast je kreiran s ciljem promocije knjige i čitanja pomoću digitalnih medija i u internetskom okruženju. Tijekom 2022. godine objavljeno je 15 epizoda prve sezone, a gosti su bili knjižnični ambasadori čitanja, obični i istovremeno neobični ljudi, sugrađani koji su u podcastu podijelili svoje priče, govorili o važnosti čitanja za njih osobno, o svojim željama, strastima, strahovima i iskustvima. – Sezona 1 – Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (knjiznica-koprivnica.hr).

Druga sezona podcasta istražuje nove smjerove, teme i goste i posvećena je mentalnom zdravlju, temi aktualnijoj nego ikad u prilikama u kojima žive i s izazovima s kojima se susreću koprivnički, hrvatski i građani cijeloga svijeta (pandemija, ratni uvjeti, ekonomska nestabilnost). Orijentirajući se prvenstveno na važnost očuvanja, njegovanja i otvorenog razgovora o mentalnom zdravlju, knjižnica otvara nove smjerove djelovanja u zajednici putem široko dostupnog digitalnog (i ujedno knjižničnog) kanala, a u tom kontekstu ujedno nastavlja promovirati knjigu i čitanje kao jedan od važnih aspekata brige za vlastito mentalno zdravlje. Druga sezona podcasta okupit će goste različitih profesija i iskustava iz različitih dijelova Hrvatske. – Sezona 2 – Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (knjiznica-koprivnica.hr)

U sedmoj epizodi, druge sezone slušamo Idu Šipek, psihologinju i djelatnicu koprivničkog Dječjeg vrtića Tratinčica. Ujedno je geštalt psihoterapeutkinja s posebnim interesom za dječju psihologiju i s jednom još posebnijom osobnom pričom – pričom o vlastitom posvojenju.

Ida je toplo i otvoreno poklonila svoju priču o vlastitim osjećajima vezanim uz posvojenje, o pitanjima koja je postavljala sebi i roditeljima, o traženju odgovora i identiteta, o preispitivanjima i izazovima koji sve to prate, o tome kako i na koje načine je posvojenje obilježilo nju i na koji način može obilježiti bilo koju osobu. Kako pomoći djetetu koje je posvojeno, s kojim se osjećajima potencijalno bore posvojena djeca i na kakve sve prepreke nailaze ljudi koji danas žele posvojiti dijete? Kako u svemu biti podrška? To su samo neka pitanja koja otvara ovaj intervju.

Iz perspektive psihologinje, Ida govori o mentalnom zdravlju male djece, što to točno jest, postoji li uopće. Kako raditi s malom djecom da bi postala zdravi odrasli ljudi? S kojim se poteškoćama susreću mala djeca i kako im se u tim slučajevima može pomoći?

Ida Šipek dotaknula je brojne važne teme s puno iskrenosti, autentičnosti, topline i empatije, ali i znanja i toplog autoriteta. Nikako ne propustite novu epizodu podcasta Premalo čitam!

Podcast Premalo čitam potražite, slušajte i na većini servisa za emitiranje podcasta (Castos, Deezer, Spotify, Apple Podcasts, PocketcastsCastroGoogle PodcastsAmazon Music)

Projekt financijski podupire Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Koprivnica, a na suradnji zahvaljujemo i Radiju Glas Podravine, Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica, Gimnaziji “Fran Galović” Koprivnica, autorima glazbene špice Konradu Mulvaju i Goranu Živkoviću-Žiki te koprivničkom Ogranku Hrvatskog čitateljskog društva.

Skip to content