U Knjižnici održana radionica za mlade uz Noć knjige ’23. “Noćne čarolije u Hogwartsu”

Petnaestak mladih ljubitelja Harryja Pottera proslavilo je Noć knjige ’23. u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica u petak 21. travnja 2023., uz puno uzbuđenja, smijeha i tajanstvenih zadataka. Domaćim “Potterovcima” pridružilo se i nekoliko mladih Ukrajinaca koji zbog rata u njihovoj zemlji privremeno borave u našem kraju. Kako bi mogli sudjelovati u radionici ravnopravno s vršnjacima iz Hrvatske, svi zadaci na radionici bili su za njih unaprijed prevedeni na ukrajinski jezik, a imali su na raspolaganju i knjige o Harryju Potteru na ukrajinskom, što ih je posebno oduševilo.

Nakon što su na početku radionice ušli u knjižnicu kroz specijalna čarobna vrata – koja su za ovu priliku „prerušena“ u Peron 9 i ¾ – prvi zadatak za sve polaznike bio je, već tradicionalno, nagradni kviz, kojeg su izvrsno rješili i svi zaslužili slatke nagrade. Uslijedila je glavna igra – Tromagijski knjižnični turnir. Polaznici su podijeljeni u skupine, a iz posebnog, „čarobnog pehara“ izvučen je redoslijed igranja. Predstavnici svake skupine potom su iz „magičnog kotlića“ vukli svitke sa zadacima. Svaka skupina trebala je u knjižnici naći po dva skrivena zagonetna predmeta  – „horkraksa“. O kojem se predmetu radi, najprije su morali otkriti skeniranjem QR koda i zatim ga pronaći pomoću zadanih signatura knjiga o Harryju Potteru. Sudionici su bili više nego uspješni u snalaženju u knjižnici, i to ne samo u potrazi na knjižničnim odjelima, već i u podrumskim spremištima, te su svih 8 zagonetnih predmeta našli u rekordno kratkom vremenu, u svega 15-tak minuta.

Sljedeći zadatak bio je u „đavoljoj zamci“ iz ljigavih krakova „strašnog čudovišta“ oteti još tajanstvenih predmeta. „Đavolju zamku“ za ovu prigodu odglumila je velika zdjela, puna kuhanih špageta! Odabrani predstavnici skupina hrabro su (na neviđeno!) zavukli ruke u „zamku“ i pronašli kalupe za kolače s motivima iz svijeta Harryja Pottera.

Zadnji zadatak upravo je bio povezan s nađenim kalupima, pomoću kojih su polaznici izrezali vlastite kolačiće iz pripremljenih biskvita te ih ukrasili šarenim dodacima za kolače. S dijelom kolačića odmah su se i zasladili, a dio su ponijeli kućama. Radionica je završila uz još jedno, posebno iznenađenje i nagradu za sve sudionike – veliku „Harry Potter“ tortu, pripremljenu specijalno za prigodu proslave Noći knjige.  

Program su osmislile i vodile knjižničarke Ljiljana Vugrinec i Valentina Mikec, zajedno s vrijednim i nezamjenjivim pomagačicama, knjižničnim volonterkama Anom, Ivanom, Karolinom, Marijom i Veronikom.

Skip to content