Otvorena izložba Simona Bogojevića Naratha “Saturnov krug”

U četvrtak 24.11.2022. u AK galeriji održano je otvorenje izložbe Simona Bogojevića Naratha “Saturnov krug”, projekcija animiranih filmova “Levijatan”, “Morana” i “Plasticat” i predavanje o procesu nastanka igranog filma “Illyricvm”. Izložba je otvorena do subote 3.12. /pon i pet 17-19 / ut, sri, čet i sub 10-12.

“Izložba „Saturnov krug“ u AK galeriji prilika je da se podsjetimo starijih radova Simona Bogojevića Naratha i sagledamo ih u galerijskom kontekstu, od najstarijeg prezentiranog na ovoj izložbi, „Plasticat“ iz 2003. pa do grafičke novele „Saturn’s circle“ iz 2017., ali i da se upoznamo s aktualnim autorovim projektom, njegovim prvim dugometražnim igranim filmom „Illyricvm“. Simon Bogojević Narath diplomirao je slikarstvo na Akademijilikovnih umjetnosti, no vrlo se rano, još za vrijeme studija, počeo baviti 2d/3d animacijom i eksperimentalnim filmom te je jedan od kontinuirano najzanimljivijih vizualnih pripovjedača sa snažnim autorskim filmskim jezikom. U svojim se radovima vrlo često bavi etičkim i moralnim dvojbama, istraživanjem narativa dobra i zla, obrascima ljudskog ponašanja kroz povijest i pitanjima pozicije čovjeka unutar društvenih struktura: postoji li uopće čovjek kao jedinka, oblikuje li on sustav ili sustav njega, postoji li kazna za naša nedjela i kako se zakoni prirode manifestiraju u ljudskom životu i okruženju. I radovi na ovoj izložbi na neki su način studije dobra i zla, bilo da se bave čovjekom u razdoblju prije nove ere, danas ili u budućnosti. Autor želi razumjeti ljude i ljudsko ponašanje, a filmski jezik, za koji kaže da je najviše nalik snu, moćan je alat za taj pothvat. Izložba sadrži tri animirana filma i printeve grafičke novele, a kao popratni program predavanje o najnovijem autorovom projektu, igranom filmu. ” (iz teksta Tanje Špoljar)

O autoru: Simon Bogojević Narath (1968.) diplomirao je 1992. na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Đure Sedera. Već tijekom studija počinje istraživanja i autorski rad u području video–instalacije, eksperimentalnog filma, kompjutorske animacije i primijene računala unutar videoproizvodnje. Režira, animira i producira autorske animirano-eksperimentalne filmove (Leviathan, Plasticat, Morana, Bardo Thodol i dr.) za koje dobiva niz domaćih i međunarodnih nagrada. Jedan je od pokretača internacionalnog festivala eksperimentalnog filma „25 FPS“ te koautor emisija Videodrom, Modul 8 i Animatik koje su emitirane na HRT. Kao umjetnički savjetnik za animirani film radi za produkcijsku kuću Zagreb Film. Predavao je kolegije vezane uz digitalnu animaciju na ALU u Zagrebu, UMAS – u u Splitu te APURI u Rijeci. Trenutno je zaposlen na umjetničkom odsjeku pri Sveučilištu Sjever gdje drži kolegije vezane uz digitalnu animaciju. Autor je rekonstrukcijskih ilustracija za nekoliko izložbi i izdanja koja se tiču prapovijesne i povijesne tematike. Scenarist je i crtač grafičke novele Saturn’s Circle. Redatelj je i koscenarist dugometražnog povijesnog igranog filma Illyricvm u produkciji Kinorame iz Zagreba. Živi i radi u Zagrebu.

Foto by Petra Travinić

Skip to content