Osvrt na predstavljanje rezultata projekta OTKRIVAMO KNJIŽNICU!

Završna aktivnost u projektu „OTKRIVAMO KNJIŽNICU! Grafički i video sadržaji u funkciji razvoja knjižnične pismenosti mladih“ održana je u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica, koja ga je i pokrenula početkom ove godine u partnerstvu sa Sveučilištem Sjever, studijem Medijskog dizajna u Koprivnici i u suradnji s koprivničkim srednjim školama. Projekt su financirali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Koprivnica i  Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica.

Cilj projekta je popularizirati knjižnicu među mladima na način koji je blizak njihovim interesima za vizualnim komuniciranjem i multimedijskim izražavanjem. Ciljana skupina bili su koprivnički srednjoškolci i studenti 3. godine preddiplomskog studija medijskog dizajna Sveučilišta Sjever. Multimedijski radovi o knjižnici nastali su metodom tzv. vršnjačkog učenja tijekom kojega su studenti-volonteri svojim znanjem i iskustvom pomagali srednjoškolcima u osmišljavanju i izradi video i grafičkih radova o knjižnici uz superviziju profesora medijskog dizajna dr. sc. Maria Periše, pročelnika Odsjeka za umjetničke studije Sveučilišta Sjever i Luke Borčića, mag. diz., pročelnika Odsjeka Medijski dizajn Sveučilišta Sjever u Koprivnici.

Na završnoj aktivnosti projekta u koprivničkoj knjižnici predstavljeni su  rezultati  takvog zajedničkog, pokazalo se vrlo plodonosnog i mladima zanimljivog rada – dva plakata i jedan video koji koprivničku knjižnicu na atraktivan način predstavljaju mladima koji ju slabo ili uopće ne posjećuju i koriste.

Ivona Brkić, učenica Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica, autorica je tiskanog plakata “Otkrij knjižnicu, otkrij knjige!” (dostupan na poveznici https://www.knjiznica-koprivnica.hr/wp-content/uploads/2023/11/Ivona-Brkic-plakat-bez-oznaka-manja-rezolucija.pdf), koji sadrži QR kod koji vodi do priče „Između redova…“ (dostupna na poveznici https://www.knjiznica-koprivnica.hr/wp-content/uploads/2023/11/Ivona-Brkic-Izmedu-redova.pdf). Ivonu su kroz osmišljavanje, dizajniranje i izradu plakata i priče mentorirali studenti Veronika Filipčić (voditeljica tima), Klara ČosićAntonio Juričević i Lucija Strmečki.

Elizabeta Evačić, učenica Gimanzije „Fran Galović“, autorica je interaktivnog plakata „Otkivamo knjižnicu“ (dostupan na https://view.genial.ly/64d6509717f5620019300f38/interactive-image-otkrivamo-knjiznicu). Mentori su joj bili studenti Ozren Kisić Morduš (voditelj tima) i Matej Kociper.

Luka Kiš i Karolina Điko (Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica) te Dejana Šturbek (Srednja škola Koprivnica) autori su trećeg rada – videa „Makerspace” (dostupan na https://drive.google.com/file/d/1BCVBfE15_IZXklaRnm3Wm4EhstgWZoXP/view). Mentorirali su ih studenti Dorian Dujlović (voditelj tima), Petra BelobrkLeo GojnikGoran Rudnički i Sebastian Muslić.

Dr. sc. Mario Periša, pročelnik Odsjeka za umjetničke studije Sveučilišta Sjever i Luka Borčića, mag. diz.,  pročelnik Odsjeka za medijski dizajn Sveučilišta Sjever uručili su zahvalnice srednjoškolcima i studentima. Pohvalnicu za poseban doprinos projektu dobio je gimnazijalac Luka Kiš. Srednjoškolci su nagrađeni i novčanim nagradama.

Kroz program su vodile dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina, voditeljica projekta (Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica) i Viktorija Paljug, studentica,  koordinatorica projekta „OTKRIVAMO KNJIŽNICU! Grafički i video sadržaji u funkciji razvoja knjižnične pismenosti mladih“ (Sveučilište Sjever, studij Medijskog dizajna u Koprivnici).

I srednjoškolcima i studentima dopalo se ovo potpuno novo iskustvo u kojemu su se kroz učenje i zabavu upoznavali, surađivali jedni s drugima te istraživali načine kako predstaviti knjižnicu  grafičkim i video jezikom. Po njihovim riječima, kao i riječima njihovih profesora radi se o hvalevrijednom projektu koji bi trebalo nastaviti u ovom ili sličnim oblicima suradnje.

Ovoj svečanosti završetka projekta prisustvovali su brojni prijatelji, roditelji i profesori mladih sudionika u projektu, predstavnici medija te oni koji prate inovativne pomake u radu koprivničke knjižnice.

Izvor: Osvrt na završnu svečanost, dodjelu nagrada i predstavljanje rezultata projekta / OTKRIVAMO KNJIŽNICU! Grafički i video sadržaji u funkciji razvoja knjižnične pismenosti mladih – Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (knjiznica-koprivnica.hr)

Skip to content