Dođite na Igru u Prelog

U petak, 10. studenog 2023. godine u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga otvorena je interdisciplinarna izložba IGRA.

Izložba je organizirana u suradnji Muzeja grada Koprivnice i Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, a produkt je žiriranog odabira radova danas aktivnih (naivnih) umjetnika s područja Podravine i Međimurja, istaknula je Iva Kožnjak (v. d. ravnatelja) prilikom otvorenja izložbe. Ukratko je predstavila suradnju Muzeja Grada Preloga i Muzeja grada Koprivnice te osvrnula na prisustvo igre u svakodnevnim (tradicijskim) aktivnostima, a koje često nismo svjesni. Istaknula je kako su temu zajedničke interdisciplinarne izložbe osmislile kustosice koprivničkog muzeja (Helena Kušenić, Maša Zamljačanec i Vesna Peršić Kovač) te da se na ovogodišnjoj izložbi predstavlja 30 autora, što odabranih od strane stručnog žirija putem Poziva, a što iz fundusa dvaju partnerskih muzeja.

Nakon kratke glazbene stanke u ime Muzeja grada Koprivnice pozdravila sam prisutne i ukratko predstavila izložbu te preostale članove žirija, izvan partnerskih institucija – Mihaelu Cik i Mariju Generalić.

Igra kao tema nametnula se sama od sebe nakon nekoliko izazovnih godina koje su nas ponukale da se vratimo „izvornim postavkama i postulatima“ i sjetimo onoga što je zaista važno i od čega sve kreće, a to je igra.

Igra kao temelj kreativne transformacije, što dokazuju ostvarenja odabranih umjetnika, te kao poticaj istraživanju uloga i granica te na kraju kao prirodna spona umjetnosti i života što uspješno spaja i ova izložba kroz likovnu i etnografsku građu.

Maša Zamljačanec nadovezala se kratkim osvrtom na značaj igre u današnjem vremenu i shvaćanju igre u odraslijoj životnoj dobi, kao i mogućim shvaćanjima i interpretacijama pojma igre.

Izložba u Prelogu ostaje otvorena do 3. prosinca 2023. godine nakon čega se seli u Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama (15. 12. 2023. – 15. 2. 2024.).

Veselimo se i pozivamo Vas da nam se pridružite! Izložba je realizirana uz podršku Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice.

Fotografije: Vipro Studio

Izvor: Dođite na Igru u Prelog – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content