Novi naručitelji HR

Od početka 2023. godine Atelieri Koprivnica sudjeluju u radu nove nacionalne platforme Novi naručitelji HR koja promovira model u kojem građani mogu naručiti umjetnički rad za javni prostor i prostor svoje zajednice, a sada najavljuju i Prvi simpozij platforme koji će se održati u listopadu.

Prvi simpozij nacionalne platforme Novi naručitelji HR od 12. do 14.10.2023., Zagreb, Centar kulture na Peščenici – KNAP. Otvorenje u četvrtak, 12. listopada u 14,00 sati.

Riječ je o prvom javnom okupljanju 24 članica platforme, umjetničkih organizacija, udruga i ustanova u kulturi iz svih krajeva Hrvatske koje od početka 2023. godine kroz seriju online sastanaka razvijaju model s ciljem primjene u svojoj sredini.

Cilj je simpozija upoznati širu javnost s ovim demokratskim modelom te razmotriti mogućnosti njegove primjene u Hrvatskoj.

Ulaz je slobodan, a svi zainteresirani za demokratizaciju društva i umjetnosti dobro su došli.

Program simpozija nalazi se na poveznici:

https://blog.otvorenilikovnipogon.org/program-prvog-simpozija-nacionalne-platforme-novi-narucitelji-hr/?fbclid=IwAR3S63x0byD4dDYWG5yAXPad3lpzlZO8oJJ2aP_H49KzqVBAuoP2MI-I7io

Model Novih naručitelja je osmislio i u tekstu Protokol definirao umjetnik François Hers 1990. u Francuskoj, s namjerom da potakne razvoj „umjetnosti demokracije”, dajući ovlasti svakom/oj građaninu/ki da „javno izrazi potrebu za umjetnošću, kao i da ocijeni ono što je proizvedeno u ime umjetnosti”. Prema tom modelu grupa građana tj. ‘naručitelja‘ obraća se ‘medijatoru/ici’ (kustosu/ici, producentu/ici u kulturi), uz čiju pomoć formulira narudžbu te koji/a im potom predlaže umjetnika/cu za realizaciju. Kroz razgovore naručitelja/ica i umjetnika/ce razvija se umjetničko rješenje za koje se potom zajedničkim snagama traže sredstva. Model je do danas, osim u Francuskoj gdje se uspješno i kontinuirano primjenjuje 30 godina, primijenjen u nizu drugih zemalja, ponajviše u zapadnim zemljama EU, s preko petsto na taj način realiziranih umjetničkih djela. U međunarodnoj se komunikaciji za model uvriježio engleski prijevod New Patrons, dok se u francuskom izvorniku model naziva Nouveaux Commanditaires.

Simpozij će se održati u Centru kulture na Peščenici – KNAP u Ivanićgradskoj 41 A, Zagreb. Na simpoziju će osim predstavnika/ca članica nacionalne suradničke platforme Novi naručitelji HR, sudjelovati predavači/ce iz Hrvatske: Ana Dana Beroš, Branka Cvjetičanin, Ljiljana Kolešnik, Ivana Meštrov, Željka Miklošević, Anja Planinčić, Patricia Počanić i Željka Tonković te Gerrit Gohlke iz Njemačke i Judith Laister iz Austrije. Teme sežu od umjetnosti u javnom prostoru, umjetničkih kolonija u socijalizmu do suvremenih projekata Novih naručitelja.

>>> Sažeci predavanja s biografijama predavača/ica, biografije članica organizacijskog tima simpozija:

https://blog.otvorenilikovnipogon.org/predavaci-ce-i-organizacijski-tim-prvog-simpozija-nacionalne-platforme-novi-narucitelji-hr/?fbclid=IwAR2DeWReDVEe5UCAFhkAcadI_cK4zkVLjFwnDym-ofidUDlKNXjsS2oIyM0

Članice platforme Novi naručitelji HR:
Udruga Atelieri Koprivnica, Koprivnica; Udruga Art Radionica Lazareti, Dubrovnik; Udruga Avanti!, Zagreb; Udruga BLOK – Lokalna baza za osvježavanje kulture, Zagreb; Udruga Centar za ženske studije, Zagreb; Galerija Galženica, Velika Gorica; Gimnazija Požega; Gradska galerija Sikirica, Sinj; Gradska galerija Striegl, Sisak; Gradski muzej Varaždin; Gradski muzej Vinkovci; Građanska organizacija za kulturu – GOKUL, Zabok; Udruga KA MATRIX, Karlovac; Udruga Labin Art Express XXI, Labin; Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod; Muzej grada Zagreba; Muzej likovnih umjetnosti, Osijek; Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon, Zagreb; Udruga “Culture Hub Croatia”, Platforma za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu, Split; Udruga Polygon – Centar za istraživanja i razvoj projekata u kulturi, Zagreb; Obrazovno-kulturna Udruga “Porta” Knin; Udruga Slobodne veze, Zagreb; Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja – UIII, Zagreb; Udruga Ured za fotografiju, Zagreb.

U radu platforme kao promatračica/istraživačica sudjeluje povj. umjetnosti Željka Miklošević, docentica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Blog Novi naručitelji HR

Organizator simpozija: Otvoreni likovni pogon – umjetnička organizacija, Zagreb
Partneri: Centar kulture na Peščenici – KNAP, Goethe-Institut Hrvatska i Austrijski kulturni forum
Financijski pokrovitelji: Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova

Rad Otvorenog likovnog pogona u 2023. godini podržava Zaklada Kultura nova.

Kontakt: Maša Štrbac, voditeljica ureda i PR, Otvoreni likovni pogon, + 385 (0)97 643 97 13 ured@otvorenilikovnipogon.org

Izvori:

https://www.facebook.com/events/1287444058633127/?ref=newsfeed

https://www.facebook.com/atelierikoprivnica

Skip to content