Otvorenje izložbe “Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta” u AK galeriji / petak 7.10. / 19h

• otvorenje: petak 7.10. / 19 sati

• AK galerija, Kampus, Koprivnica

• izložba je otvorena do petka 27.10.

• radno vrijeme: pon i pet / 17-19 // ut, sri, čet, sub / 10-12 (ili po dogovoru)

• Autor i kustos izložbe, autor tekstova i postava: Marko Golub

• Stručni suradnik i grafički dizajner: Dejan Kršić

• Organizacija izložbe u Koprivnici: AK galerija i Hrvatsko dizajnersko društvo

U petak 7.10.2022. u 19 sati u koprivničkoj AK galeriji otvara se izložba “Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta”. Ova putujuća izložba prvi je puta održana u rujnu 2021. godine u HDD galeriji u Zagrebu, a autor i kustos izložbe je Marko Golub. Izložba predstavlja pregled rada jednog od najistaknutijih i najvažnijih grafičkih dizajnera današnjice, Mirka Ilića, a obuhvaća novinske i magazinske naslovnice, plakate, ilustracije i strip, od 1970-ih do danas. Kao dizajner i ilustrator brojnih hrvatskih i svjetskih novina i magazina (Polet, Start, Danas, Panorama, Time, New York Times, Wall Street Journal), Ilić je ostavio snažan komentar na aktualna društvena i politička zbivanja te nudi otvoreno angažirana ili pak suptilnija čitanja kompleksnosti društvene stvarnosti. Rekontekstualizacijom radova u galerijskom prostoru, otvara se mogućnost nekih novih tumačenja, povezivanja i pogleda na sadašnji trenutak kao i onoga što je do njega dovelo. Prilika je to da u Koprivnici dobijemo uvid u jedan izniman autorski opus te da se kroz radove jednog od najvažnijih svjetskih dizajnera “osvrnemo” na događanja kroz čitavo 20. stoljeće pa sve do danas. Izložba ostaje otvorena tri tjedna.

iz teksta Marka Goluba:  “Koncept izložbe Iz povijesti ljudske gluposti — Dizajnerska povijest svijeta oslanja se na komunikacijsku snagu dizajna i ilustracija Mirka Ilića, njihovu sposobnost da na vizualan način artikuliraju problematiku nekih od najkompleksnijih društvenih i političkih tema našeg i prošlih vremena.

(…) Radovi koje smo na kraju okupili za ovu izložbu osim spomenu­tih novinskih i magazinskih naslovnica i ilustracija uključuju i niz plakata i stripova, a svi zajedno čine panoramu proteklih 120 godina (ugrubo od 1900. do 2021.) sagledanu kroz prizmu jednog iznimnog autorskog opusa.

Drugim riječima, izložba je u osnovi “remiks” odabranih fra­gmenata Ilićevog rada kao dizajnera, ilustratora i strip autora — dakle u većini najvažnijih područja njegova autorskog djelovanja — koji se prožimaju u nekoliko međusobno isprepletenih narativnih linija: pripovijest o jednom vremenskom razdoblju, pripovijest o bitnim trenucima jedne dizajnerske karijere te osvrti na same radove, kontekste u kojima su nastali i njihove komplek­sne reference. Na ovoj izložbi kronološki redoslijed je relativan i izmjenjiv, sve teče u više različitih smjerova, svaki izloženi vizual je mogući putokaz za nešto drugo.

Osmišljena za mali izložbeni prostor, bez pretenzija da bude sveobuhvatna retrospektiva jednog od najistaknutijih svjetskih dizajnera, izložba tako pruža priliku za nov način sagledavanja starijih ostvarenja iz jugoslavenske faze karijere do 1986. i onih nastalih u Sjedinjenim Državama od tada do danas, uključujući i rijetko izlagane radove, ili one koji su rijetko prikazivani zajedno. Postav izložbe tako konfrontira radove koji su eksplicitno politički i one koji to na prvi pogled nisu, britka čitanja društvene stvarnosti i tumačenja kompleksnih znanstvenih i filozofskih spoznaja, dramu globalnih konflikata i intimne drame, slike mržnje i zla i slike empatije i ljubavi.” (link na cijeli tekst)

Mirko Ilić (1956.) jedan je od najistaknutijih svjetskih grafičkih dizajnera i ilustratora, suosnivač strip kolektiva Novi kvadrat, u prvoj fazi karijere dizajnirao je i ilustrirao za novine i časopise kao što su Polet, Start, Danas, Panorama, kazališne plakate, glazbena izdanja i drugo. Od 1986. živi i radi u New Yorku, bio je art direktor internacionalnog izdanja Time Magazinea i Op-Ed stranica New York Timesa, a objavljuje i u Wall Street Journalu, Village Voiceu, Washington Postu itd. Radovi mu se nalaze u muzejskim kolekcijama Smithsoniana, SF MOMA-e i MoMA-e. Predaje ilustraciju na School of Visual Arts u New Yorku.

Realizaciju izložbe i predavanja sufinancirali su:

Grad Koprivnica

Ministarstvo kulture i medija RH

Gradski ured za kulturu Grada Zagreba

Projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova.

Više o izložbi pogledajte na Facebook eventu ili na Facebook stranici AK galerije.

Kontakti za medijeatelieri.koprivnica@gmail.com / 091 762 3371 (Tanja Špoljar, kustosica AK galerije)

Skip to content