“Nostalgija u Koprivnici”

Peti kreativni natječaj za najbolju kratku priču Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica „Koprivničke priče“, ove godine na temu „Nostalgija u Koprivnici“, bio je raspisan od 15.6. do 31.8.2023. godine. Natječaj je bio anoniman. Na njega je pristigao rekordan broj priča u odnosu na prethodne četiri godine, čak 32 priče, od čega je 28 priča odgovaralo uvjetima natječaja.

Detaljnije upute i kriteriji objavljeni su u Pravilima kreativnog natječaja na mrežnoj stranici Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, https://www.knjiznica-koprivnica.hr/kreativni-natjecaj-za-najbolju-kratku-pricu-2023-nostalgija-u-koprivnici/

U ovogodišnjem natječaju Koprivnica je bila kulisa za literarno propitivanje nostalgije koja se u najširem smislu definira kao iracionalna težnja za vraćanjem u prošlost, tuga za onim što je bilo i što se ne može vratiti, idealiziranje prošlosti za razliku od sadašnjosti, a razlog može biti gubitak sigurnosti u životu ili čak i samo starenje.

Cilj je natječaja bio potaknuti kreativnost u području literarnog stvaralaštva, ali i promovirati Koprivnicu na inovativan način. To uključuje mogućnost da se po motivima najboljih priča organiziraju književne šetnje kao novi vid upoznavanja autora, sadržaja priča i Koprivnice kao mjesta njihovih radnji.

Na natječaj su pristigle priče iz Zadra, Rijeke, Opatije, Zagreba, Kašine, Sesveta, Sračinca, Varaždina, Čakovca, Koprivnice, Koprivničkog Ivanca i Domaja – Sokolovac. Različitih su žanrova, zanimljivih pristupa i kreativnih obrada zadane teme. Mnoge od njih, a naročito nagrađene, smještaju radnju u Koprivnicu na iznimno autentičan i plastičan način, što nije samo puko ispunjavanje kriterija natječaja. Zanimljivost natječaja je i u tematiziranju nostalgije i Koprivnice kroz prizmu različitih dobnih i generacijskih aktera, odnosno pripovjedača, čije autentično iskustvo ima i etnografsku vrijednost kao sjećanje na prošlost. Motivi pristiglih priča su različiti, no nekoliko ih je vezano uz proslave mature, sjećanje na vojničke dane, djetinjstvo kod djeda, bake ili ostalih članova porodice, mladenačke izlaske u grad, posjet Koprivnici u starijoj dobi ili pak propitivanje postojećih egzistencijalno-psihičkih stanja u kontrapunktu prošlog i sadašnjeg. 

Povjerenstvo za odabir najbolje kratke priče u sastavu dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina (predsjednica Povjerenstva), dr. sc. Lidija Dujić i Sonja Delimar, prof. donijele su odluku o izboru tri najbolje kratke priče vodeći se kriterijima poštivanja teme natječaja, pismenosti, kreativnosti i principa pisanja priče (likovi, fabula, vrijeme i mjesto) koji nadilaze puku refleksiju/uspomenu/sjetu/spomenar.

1. Zoran Odžić i Una Čulić iz Koprivnice: SUMRAK BOGOVA

2. Luka Fijačko iz Varaždina: PESOGLAVCI

3. Nikolina Sabolić iz Koprivnice: KEKSI I CAPPUCCINO

Dodjela nagrada, kao i predstavljanje nagrađenih autora i njihovih priča s obrazloženjem Povjerenstva bit će u srijedu, 4.10.2023. u 18,00 sati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica (Stručno-znanstveni odjel, 2. kat). Nagrađene priče bit će potom svima dostupne za čitanje na mrežnoj stranici koprivničke Knjižnice.

Nagrađene priče, kao i one koje su ušle u uži izbor na natječajima 2021., 2022. i 2023. bit će objavljene u elektroničkoj knjizi KOPRIVNIČKE PRIČE 2. u 2024. godini.

Skip to content