Publikacija “Izvana i iznutra”

U okviru biblioteke “Kultura nova” Zaklada je objavila publikaciju “Izvana i iznutra. Metode i prakse organizacijske transformacije prema sudjelovanju u kulturi”. 

Publikacija donosi pregled razvoja i odnosa kulturne politike prema sudjelovanju, razmatra proturječja i nesporazume oko publike, kao i ključne izazove koji stoje pred kulturnim sektorom kad je riječ o sudjelovanju te predstavlja različite prakse integracije sudjelovanja u cjelokupno djelovanje organizacija. Publikacija je nastala u okviru europskog projekta ADESTE+ (Audience DEvelopment STrategies for cultural organisations in Europe), usmjerenog na razvoj metodologije koja će pomoći organizacijama u kulturi da provedu transformaciju i sudjelovanje u kulturi smjeste u središte svoga rada. Stoga ova publikacija ujedno i dokumentira iskustava, znanja i uvide prikupljene kroz različite susrete i rad na projektu. Zamišljena je kao svojevrsni priručnik koji stoji na raspolaganju svima onima koji su zainteresirani dublje zaroniti u problematiku razvoja publike, uključivanja i sudjelovanja građana u kulturi. 

Urednica publikacije je Antonija Letinić, a dizajn potpisuje Petra Milički. Publikacija je objavljena na engleskom i hrvatskom jeziku, u tiskanom i elektronskom izdanju, pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna, a moguće ju je preuzeti ovdje.

Pored publikacije “Izvana i iznutra”, objavljena je i mrežna stranica na kojoj je dostupna ACED metodologija zajedno sa svim alatima potrebnim za njezinu primjenu kao i pdf inačice metodologije na sedam jezika – engleskom, španjolskom, portugalskom, danskom, talijanskom, poljskom i hrvatskom. 

Projekt ADESTE+ sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa.

Izvor: Zaklada Kultura nova – Publikacija Izvana i iznutra

Skip to content