Nagrada za rad “Sanjam” Anđelka Brkića na 38. susretima likovnih stvaralaca u Galeriji grada Zaboka

U subotu 22.10 2022. je održana završna svečanost dodjele nagrada Hrvatskog sabora kulture na 38. susretu likovnih stvaralaca u Galeriji grada Zaboka. Članice prosudbenog povjerenstva likovnog natječaja HSK-a 2022. Sonja Švec Španjol, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja, te akademska slikarica Aleksandra Goreta, pregledavši ukupno 289 pristiglih radova, i to 265 radova iz 30 prijavljenih likovnih udruga i 24 rada samostalno prijavljenih autora, odabrale su ovogodišnje dobitnike nagrada i pohvalnica HSK-a te radove za izložbu 38. Susreta likovnih stvaralaca.

Za izložbu 38. Susreta likovnih stvaralaca odabrano je ukupno 109 radova koji su krasili Galeriju grada Zaboka od 20. rujna do 22. listopada. Nagrada za najuspješnije likovno djelo potpuno zasluženo otišla je u ruke Anđelka Brkića za rad Sanjam, tehnika ulje na platnu. “Tema portreta autoru nije predstavljala nepremostiv izazov.

Anđelko Brkić kroz kompozicijski i likovno zahtjevan prikaz lica uz specifično osvjetljenje i duboku boju blago definirane pozadine, uspio je utjeloviti i izraziti sve emocije asocijativno naznačene u naslovu ‘Sanjam’, u obrazloženju nagrade napisala je Sonja Švec Španjol. Anđelko Brkić inače je član likovno-kreativne sekcije KUD-a Delovi, a uz njega je u elitnom likovnom društvu u Zaboku bila i članica udruge Kristinka Klarić s radom ‘Razigrano plavetnilo’. “Izrazito smo radosni i ponosni na članove naše sekcije koji su sudjelovali na ovim susretima i na velikom uspjehu koji je postigao Anđelko za sebe i svoju matičnu udrugu”, rekao je voditelj likovno- kreativne sekcije KUD Delovi Toni Karuza.

Skip to content