U Hlebinama otvorena izložba Ivana Lackovića Croate

U Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, dana 10.6.2022. godine otvorena je samostalna izložba Ivana Lackovića Croate „Od šume do oblaka//šetnja putevima djetinjstva i sazrijevanja“. Riječ je o izložbi koja donosi presjek stvaralaštva iz Zbirke naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice, Muzeja Croata insulanus Grada Preloga te privatnih, obiteljskih i korporativnih kolekcija kroz crteže, slike na staklu, grafike, bibliofilska izdanja u suradnji sa Zbirkom Biškupić, oslikane plakate i vaze. Uvodnim riječima u izložbu su posjetitelje uveli ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin i autorica izložbe, viša kustosica Helena Kušenić.

Izložba za posjetitelje ostaje otvorena do 10. srpnja 2022. godine.

Ivan Lacković Croata (1. 1.1932., Batinske – 29. 8. 2004., Zagreb) prepoznat je kao jedan od najvećih crtača naivne umjetnosti. Najraniji crteži potječu iz 1952. godine, a slike iz 1956. godine. Početke stvaralaštva karakterizira realistična i deskriptivna metoda no uskoro nalazi niz prototipskih rješenja i usredotočuje se na nekoliko motiva pejzažne tematike koje varira tijekom stvaralaštva. Od 1960-ih u motiviku uvodi mnoštvo alegorija i simbola što će u 1970-ima stvoriti djelomičnu hermetičnost u izrazu.

Projekt je realiziran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice.

Skip to content