Miroslav Evačić

Miroslav Evačić je glazbenik, glazbeni producent, multiinstrumentalist, autor i kreator vlastitog glazbenog pravca – Čardaš Blues.
Rođen je, živi i radi u Koprivnici gdje su osobna fascinacija rodnim krajem – Podravinom i rijekom Dravom esencija njegovog glazbenog stvaranja i djelovanja. Zajedno sa suprugom Gordanom preko dva desetljeća stvara vlastitu autentičnu glazbu, cijenjenu na domaćoj i svjetskoj glazbenoj sceni. Već s prvim albumom Čardaš Blues (2003.) svjetska world music scena prepoznala ih je kao roots music senzaciju. „Here’s a real turn up for the books. You’ve probably heard people from many different lands playing the blues (for better or worse). But here’s a Croatian who mixes the music of his homeland with the blues to form an intriguing and delicious mix.” piše Chris Nickson u vodećem američkom glazbenom magazinu SingOut! Magazine. Britanski fRoots Magazine uvrštava ga u deset najboljih albuma te godine u svijetu, a pjesme s tog CD-a emitiraju Radio BBC, Švedska, Australija… Naredni albumi također bivaju redovito popraćeni izdanjima spomenutih renomiranih svjetskih glazbenih magazina.
Albumima Blues Reke Drave i N.E.W.S. Blues Miroslav osvaja po dva Porina, kao izvođač i kao producent nagrađenog albuma, ukupno četiri. Pjesmom Volim ja feat. Livio Morosin postiže veliki uspjeh na Dori 2007. Iste godine objavljuje i album Fulmination koji donosi suradnju s legendarnim multiinstrumentalistom Brian Ritchiem iz Violent Femmesa.

  1. godine prihvaća ulogu umjetničkog direktora Festivala šansone Zvonimir Golob održanog u Koprivnici u Domoljubu i tom prilikom okuplja sve velikane hrvatske šansone u jednoj koncertnoj večeri.
  2. g. izdaje album Portret koji je također uvršten na fROOTS-ovu playlistu uz najavu “Ry Cooder of Croatia strikes again!”.
  3. Croatia Records objavljuje kompilacijski album Miroslav i Gordana Evačić – Greatest Hits Collection. Također u svibnju 2019. HRT započinje snimanje glazbenog dokumentarnog filma o njima naslova Blues Reke Drave. Film je sniman u periodu od dvije godine na različitim lokacijama i prikazuje njihovo stvaralaštvo, putovanja, koncerte, rad u kazalištu… U konačnici je realiziran i emitiran u veljači 2021.
    U novije vrijeme Miroslav i Gordana okrenuli su se vlastitim autorskim pjesmama šireg usmjerenja. Oboje su multiinstrumentalisti i kontinuirano iznenađuju smjelim kombinacijama glazbenih stilova koje spretno oblikuju kako u studijskom, tako i koncertnom radu. Njihov posljednji album, trinaesti po redu, Dan i noć (2020.), nastao je u vrijeme prve karantene i predstavlja ih u autorskom svjetlu, uz izuzetak zapažene obrade Gershwinovog klasika Summertime, iliti Letnji den u njihovoj izvedbi.
    Dugi niz godina kontinuirano surađuju s kazalištima te su objavili dva albuma kazališne glazbe, uključujući brojne songove tipa mjuzikla, Grafiti iz Kazališta I i II.

U protekloj godini Gordana i Miroslav zajedno su snimili Moolight Sessions live te objavili još nekoliko singlova s albuma Dan i noć u suradnji s koprivničkom izdavačkom kućom Intek Music. Također su objavili atmosferičnu obradu tradicijske pjesme Spevaj der mi Maro koja je uvrštena u emitiranje prestižnog svjetskog folk radija Podwireless January 2022 urednika i autora Iana Andersona (fRoots magazine). Objavili su i duet sa Liviom Morosinom, pjesmu Ura je za poj.
Njihova glazba dostupna je na svim glazbenim servisima (Bandcamp, Deezer, iTunes, Spotify, YouTube…). Na njihovoj službenoj stranici www.evacic.com kao i na službenoj Fb stranici @Miroslav i Gordana Evačić možete pronaći najnovije objave i događanja.

Kroz cijeli svoj rad Miroslav aktivno koncertno djeluje. Zajedno sa suprugom Gordanom bilježi brojne koncertne, festivalske i televizijske nastupe diljem Hrvatske i Europe.
Dugogodišnji je član Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Nagrade
Dvostruki Porin 2007. i 2013.
Posebna nagrada za njegovanje etno izričaja MEF ’08. za pjesmu Voli ona, feat. Livio Morosin

Skip to content