Međunarodni festival folklora „Iz bakine škrinje“ i Dani kulturne baštine

Od 2007. godine, uz Zajednicu kulturno-umjetničkih udruga županije (ZKUU KKŽ), kasnije Turističku zajednicu Koprivničko-križevačke županije pa ponovno sa ZKUU KKŽ, Folklorni ansambl „Koprivnica“ organizira Međunarodni festival folklora „Iz bakine škrinje“. Svake godine dovodi nove goste koji publici donose tradicijsku kulturu svojih zemalja i naroda. Svih ovih godina na Festivalu su ljepotu svoje tradicije pokazale grupe iz Španjolske, Italije, Mađarske, Indije, Slovenije, Slovačke, Makedonije, Grčke, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Austrije, Poljske i drugih zemalja, a svaka od grupa je svojom pjesmom, plesom i narodnom nošnjom ostavila najljepši dojam na naše sugrađane.

Kroz godine, Festival je postao najznačajniji međunarodni kulturno tradicijski festival na ovom području.

Početna ideja Festivala bila je okupiti mlade ljude iz raznih zemalja koji će prezentirati svoje folklorno nasljeđe domaćoj publici. Uz to, cilj je i promocija hrvatske kulture i Hrvatske kao turističke destinacije u bližem, ali i daljem okruženju. Također, cilj je i stvoriti temelj za buduću suradnju, što je svake godine postignuto. Svakako jedan od glavnih motiv bilo je (i ostalo) očuvanje naše nacionalne baštine i prenošenje istinskih i trajnih vrijednosti na mlade generacije, širenjem tolerancije i razumijevanja među ljudima različitih vjeroispovijesti, kultura i tradicija.

Svakako, naša publika s radošću dočekuje goste, prati njihove nastupe i uz iskrene aplauze pokazuje koliko cijeni narodne umjetnosti drugih krajeva. Uz radost zajedničkih nastupa gosti upoznaju naš grad i županiju sa svim povijesnim i kulturnim znamenitostima.

Od 2018. godine Festival se proširuje i Danima kulturne baštine gdje se na predavanjima, radionicama i izložbama ističe te govori o bogatoj i vrijednoj kulturnoj baštini Podravine i Prigorja. Također, izloge Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ krase fotografije Ansambla koje donose ljepotu narodnog ruha, simboliku kola, tradicije i zajedništva.

Svake godine, Festival ima dobar medijski odjek u javnosti kroz novinarska izvještavanja u tiskanim medijima i na radiju, posebno u lokalnim medijima.

Na Festivalu svake su godine druge grupe, još se nije dogodilo da se dva puta pozvala ista grupa, a kroz 14 godina, sudjelovalo je oko 4000 sudionika.

Skip to content