Maja Kušenić Gjerek

Maja Kušenić Gjerek rođena je 1961. u Koprivnici.Diplomirala je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Članica je Društva hrvatskih književnika (DHK) od 1985. godine, a Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) od 1990. godine. Bila je dopredsjednica Društva hrvatskih književnika u Zagrebu.

Autorica je trideset  objavljenih naslova, od čega, četrnaest zbirki pjesama, devet romana i sedam knjiga priča. Od toga je s majkom (Anica Gjerek) objavila osam knjiga, sedam za djecu, a roman “Bijeli dimnjačar” nagrađen je 1999. godine u Italiji Zlatnom medaljom za književnost, međunarodnom nagradom zemalja Alpe-Jadran. Na međunarodnom festivalu poezije “Slavenski zagrljaj”, održanom u bugarskom gradu Varni u svibnju 2007. godine, dobila je prvu nagradu, diplomu i medalju “Srebrno leteće pero”, kao prva književnica iz Hrvatske te je ujedno postala i jedan od osnivača i prvih članova međunarodne Akademije za slavensku književnost i umjetnost, sa sjedištem u Varni, Bugarska, iste godine.. Odlikovana je za književni rad odličjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, dobitnica je Medalje Grada Koprivnice i nagrade Zvonimir Golob za najljepšu ljubavnu pjesmu. 

Pjesme su joj prevedene na dvadesetak jezika i djela uvrštena u domaće i strane antologije poezije i proze. Zastupljena je u čitankama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i lektirnim izborima za osnovne i srednje škole. Kao profesionalna književnica, samostalna umjetnica, živi i stvara u Koprivnici. U dva mandata je bila predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici. Kao suurednica u “Maloj knjižnici DHK”, potpisana je na više od stotinu knjiga, a pjesme i tekstovi prevođeni su joj na engleski, talijanski, španjolski, poljski, ruski, rumunjski, francuski, katalonski, makedonski, mađarski, bugarski i druge svjetske jezike.

Skip to content