Izvorni vez Koprivničkog Ivanca

U sklopu “ETNO – Edukacija / Tradicija / Novi izričaji / Okupljanje” festivala dana 9.9.2023. s početkom u 16,00 sati Udruga Kopriva organizira radionicu pod nazivom “Izvorni vez Koprivničkog Ivanca”, a izvodi ju Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec.

Izvorni vez je glavna sastavnica ivanečkog identiteta i po jedinstveno vezenoj nošnji razlikuje se od mještana drugih naselja u koprivničkom dijelu Podravine. Vezilje će održati radionicu umijeća izrade ivanečkog veza na kojoj će prikazati kako sitnim i preciznim bodovima posebnom vještinom i umjetničkim darom nastaju živopisni vezeni motivi inspirirani prirodom i životom u seoskom okruženju. Briga o izradi i ukrašavanju odjeće bila je isključivo zadatak žena koje su ovim umijećem počinjale ovladavati već u dječjoj dobi. Temeljno pravilo kod izrade ivanečkog veza je da se ne koriste nacrti i sheme. Vezom se prikazuju motivi inspirirani neiscrpnim bogatstvom boja i oblika seoskog prirodnog okruženja, pri čemu je važan osobni pristup i maštovitost vezilje.

Prijave za radionicu nisu potrebne. 

Radionica će se održati u prostoru Foruma udruga nezavisne kulture – FUNK, Trg Žarka Dolinara 16, Koprivnica.

Više o programu na poveznici: ETNO – Edukacija / Tradicija / Novi izričaji / Okupljanje Koprivnica | Koprivnica | Facebook

Festival je sufinanciran sredstvima Grada Koprivnice

Skip to content