Ivan Grobenski

Ivan Grobenski je glazbenik, umjetnik i slučajni novinar, rođen 1993. u Koprivnici.
Glazbom se počinje baviti već 2005. godine. Prvu značajniju glazbenu suradnju ostvaruje s Miroslavom i Gordanom Evačić na albumu ‘Portret’ 2011. godine. S grupom Suho Grlo Nos izdaje zapažene albume ‘Gregor Sam Sa’ (2010.) i ‘Manifest Gluposti’ (2012.).
S grupom Lolita izdaje zapažen album ‘Lipstick Pop’ (2013.). S grupom Moskau 2015. godine objavljuje album ‘DirtyGround’ koji je proglašen jednim od najboljih albuma godine, 2016. objavljuju album ‘Gospel Machine’ koji je takoder proglašen jednim od najboljih ostvarenja godine, 2017. objavljuje široko hvaljeni album ‘Violence and Sorrow’ koji je proglašen jednim od  najboljih albuma u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina, dok 2020. objavljuje ‘Love Supreme’ koji se takoder našao na listama najboljih albuma.
Pod pseudonimom Bubblegum objavljuje dva zapažena albuma ‘Dance Music For Old People’ (2015.) i ‘Gentle Hearts’ (2016.).
Kao Ivan Grobenski 2017. godine objavljuje samostalni album ‘Lessons In Life and Love’ koji nailazi na pohvale kritike i publike te je na crnogorskom portalu StereoArt proglašen debitantskim albumom godine. 2018. godine za Intek Music objavljuje album ‘On Death and Other Problems koji se ponovno nalazi na listama najboljih albuma, a 2020. godine objavljuje album ‘Siromahi i lazari’ koji nailazi na hvalospjeve kritike i publike. Album je u Nacionalu proglašen 2. najboljim albumom godine (mjesto dijeli s Darkom Rundekom), u Jutarnjem Listu je na 4. mjestu, u Večernjem na 7. mjestu, u izboru portala Ravno Do Dna na 2. mjestu, a u izboru crnogorskog portala StereoArt na 1. mjestu.
Aktivno suraduje s koprivničkim glazbenikom The Gentleman i kantautoricom Anna Moor te zagrebačkim Dimitrijem Dimitrijevićem i Sarom Renar, kao i jazz sastavom Moonlight Session Band. U svojoj glazbenoj povijesti, surađivao je i surađuje s The Flip, Go No Go, Seine, Klinika Denisa Kataneca, Eric i Trobecove Krušne Peći te brojnim drugim glazbenicima i umjetnicima.
S Bojanom Koštićem 2017. godine piše, snima i producira glazbu za audio-video instalaciju ‘Dendrotaktilia’, a 2020. objavljuje i mini-soundtrack za kratkometražni film ‘Odijelo’ te konkretistički album ‘Bušilice’ za potrebe šireg umjetničkog rada i istoimenog performansa.

Kao producent potpisuje cjelovitu diskografiju bendova Moskau, Lolita, Bubblegum, a samostalno producira i kantautorske albume. Kao producent potpisuje album ‘ ‘NiktaZorja’ Denisa Kataneca te albume ‘Južno’ i ‘Ponestaće’ kantautora Dimitrija Dimitrijevića. Trenutno radi na glazbi za novi dugometražni igrani film redatelja Andreja Korovljeva ‘Pula’ i studijskom albumu ‘Apocalipstick’.
Grobenski još nije, a vjerojatno niti neće osvojiti nagradu.

Foto: Bojan Koštić

Skip to content