Hrvoje Petrić održao predavanje “Dr. Rudolf Horvat – prvi povjesničar Koprivnice”

Povodom Dana povijesti, povjesničar Hrvoje Petrić u petak 19. svibnja 2023. održao je predavanje „Dr. Rudolf Horvat – prvi povjesničar Koprivnice“, u koprivničkoj gradskoj vijećnici, na prvom katu, u prostoriji gdje je Rudolf Horvat (Koprivnica, 14. ožujka 1873. – Zagreb, 25. svibnja 1947.) polazio pučku školu.

Na početku predavanja Petrić je predstavio životopis Rudolfa Horvata, a nakon toga se osvrnuo na prvi tekst o Koprivnici, objavljen 1896. godine u Zborniku za narodni život i običaje južnih Slavena u Zagrebu u kojem je od zaborava spasio mnoge koprivničkih predgrađa Banovca, Brežanca, Dubovca i Miklinovca, ali i današnjeg sela Koprivnički Bregi. Istaknuo je kako je Horvat od tada sustavno istraživao povijest Koprivnice napisavši na desetke različitih članaka koji su objedinjeni izašli 1943. kao prva knjigu o povijesti Koprivnice. Kasnije je ta knjiga doživjela još dva izdanja.

Prva knjiga o povijesti Koprivnice na početku daje prvu kroniku grada, a nakon toga predstavlja katoličke i pravoslavne spomenike kulture te stanovništvo. Slijede razne teme koje predstavljaju elemente iz političke, gospodarske i socijalne povijesti Koprivnice. U knjizi je uz Koprivnicu, Horvat detaljno obradio najstariju povijest današnjeg prigradskog naselja Starigrad kao i selo Koprivnički Bregi.

Rudolf Horvat je prvi povjesničar Koprivnice koji je sustavnim i višedesetljetnim radom stvorio temelje za buduće istraživače, prvenstveno prikupljanjem brojnih činjenica od srednjega vijeka do 1930-tih godina. Iako se način rada Rudolfa Horvata svodio uglavnom na prepričavanje povijesnih izvora bez dubljih analiza, njegov stil pisanja je dopirao do šire javnosti koja je, čini se, rado čitala njegove tekstove. U slučaju knjige o povijesti Koprivnice, za koju je skupljao podatke preko četiri desetljeća, očito je da se radi o nedovršenom djelu koje je kasnije bitno utjecalo na usmjeravanje povjesničara koji su se bavili ili se još uvijek bave prošlošću Koprivnice.

Prva knjiga o povijesti Koprivnice je javno spaljena u središtu grada, a na osnovi Odluke Vrhovnog suda u Zagrebu od 8. ožujka 1946. godine oduzeta su mu politička i građanska prava na deset godina kao i pravo na mirovinu, a njegova su djela postala nepodobna za objavljivanje. Usprkos tome on je napisao rukopis o uspomenama iz djetinjstva u Koprivnici koji je objavljen tek 1997. godine u Podravskom zborniku.

Djelo Rudolfa Horvata je ponovo vrednovano tek 1990-tih godina kada su tiskani brojni pretisci njegovih knjiga, ali i neki od ranije neobjavljenih rukopisa knjiga kao primjerice o povijesti hrvatske trgovine, obrta i industrije, kao i grada Varaždina, Virovitice itd. Također su njegovim imenom prozvane ulice u Čakovcu, Varaždinu, Petrinji i Koprivnici gdje mu je na zgradi Muzeja grada Koprivnice 1997. Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ podignula i spomen ploču.

Foto: Lidija Vranar

Skip to content