Gordana Evačić

ŽIVOTOPIS
Gordana Evačić je istaknuta koprivnička glazbenica, multiinstrumentalistica, pjevačica i autorica glazbe. Rođena je 1979. godine u Koprivnici gdje i danas živi s obitelji i aktivno glazbeno djeluje.
Zajedno ja svojim suprugom Miroslavom Evačićem broji trinaest studijskih albuma world music i autorske glazbe, među kojima je i „Sneha“ – njezin samostalni etno album. Tim albumom ostvarila je sjajne domaće i inozemne kritike te nominaciju za diskografsku nagradu Porin. Za svoje umijeće sviranja cimbula triput je nagrađena prestižnom nagradom Status u kategoriji tradicijskih instrumenata. Dugogodišnji je član Hrvatske Glazbene Unije. Zajedno s Miroslavom bilježi brojne koncertne, festivalske i televizijske nastupe u Hrvatskoj i izvan nje.

 1. Godine Croatia records objavljuje kompilacijski album Miroslav i Gordana Evačić GREATEST HITS COLLECTION. Također u svibnju 2019. HRT započinje snimanje glazbenog dokumentarnog filma o njima naslova Blues Reke Drave. Film je sniman u periodu od dvije godine na različitim lokacijama i prikazuje njihovo stvaralaštvo, putovanja, koncerte, rad u kazalištu… U konačnici je realiziran i emitiran u veljači 2021.
  U novije vrijeme Gordana i Miroslav okrenuli su se vlastitim autorskim pjesmama šireg usmjerenja. Oboje su multiinstrumentalisti i kontinuirano iznenađuju smjelim kombinacijama glazbenih stilova koje spretno oblikuju kako u studijskom, tako i koncertnom radu. Njihov posljednji album, trinaesti po redu, Dan i noć (2020.), nastao je u vrijeme prve karantene i predstavlja ih u autorskom svjetlu, uz izuzetak zapažene obrade Gershwinovog klasika Summertime, iliti Letnji den u njihovoj izvedbi.
  Dugi niz godina kontinuirano surađuju s kazalištima te su objavili dva albuma kazališne glazbe, uključujući brojne songove tipa mjuzikla, Grafiti iz Kazališta I i II.
  Gordana je autorica brojnih pjesama za djecu, od prvog albuma „Djeca nove generacije“ snimljenog 2004. s dječjim zborom Smješkići, pa do brojnih pjesama izvođenih na koprivničkim dječjim svečanostima, Međunarodnom dječjem glazbenom festivalu Kukuriček, eko himne i himne C.O.O.R. Podravsko Sunce.
 2. g. na inicijativu Grada Koprivnica, zajedno s malim pjevačima iz svih koprivničkih dječjih vrtića snima pjesmu Volimo se ja i Koprivnica. Za ovu raspjevanu dječju čestitku povodom Dana grada Koprivnica snimljen je i prigodni video spot.
  Njezin umjetnički rad je raznolik i kontinuiran. U protekloj godini Gordana i Miroslav zajedno su snimili Moolight Sessions live te objavili još nekoliko singlova s albuma Dan i noć u suradnji s koprivničkom izdavačkom kućom Intek Music. Također su objavili atmosferičnu obradu tradicijske pjesme Spevaj der mi Maro koja je uvrštena u emitiranje prestižnog svjetskog folk radija Podwireless January 2022 urednika i autora Iana Andersona (fRoots magazine). Objavili su i duet s Liviom Morosinom, pjesmu Ura je za poj.
  Njihova glazba dostupna je na svim glazbenim servisima (Bandcamp, Deezer, iTunes, Spotify, YouTube…). Na njihovoj službenoj stranici www.evacic.com kao i na službenoj Fb stranici @Miroslav i Gordana Evačić možete pronaći najnovije objave i događanja.

Nagrade Status 2005, Status 2008, Status 2010
Nominacija za Porin 2010.
Nagrada za najbolju glazbu Međunarodni dječji glazbeni festival Kukuriček 2019.

Skip to content