Glas kao tijelo – radionica s Lucijom Barišić

Forum udruga nezavisne kulture – FUNK, Trg Žarka Dolinara, Koprivnica (Kampus) 27. i 28.5.2023. godine od 11,00 do 18,00 sati organizira dvodnevnu radionicu “Glas kao tijelo” s Lucijom Barišić.

Dvodnevna radionica „Glas kao tijelo“ namijenjena je svima onima kojima je u središtu zanimanja glas i izražajne vokalne mogućnosti, bio on/a muzičar/ka, kazalištarac/ka, vizualac/ka, performer/ica, glasovni/a entuzijast/kinja, terapeut/kinja, studenti/ica, profesionalni umjetnik/ica. Voditeljica radionice je Lucija Barišić, glumica s velikim iskustvom u radu s tijelom i glasom, o kojoj se u zadnje vrijeme puno pisalo zbog njene autorske predstave „Final act“ koju izvodi u ZKM-u. Za radionicu ponesite ugodnu odjeću u kojoj se možete slobodno kretati i rastezati i bocu vode.

Na radionici će se raditi na glasu kroz tijelo, putem fizičkih vježbi promatrat ćemo i slušati kako glas može biti produžetak i nastavak fizičke akcije. Vježbama disanja i opuštanja tijela možemo rezonirati glasom, otvarajući se slušanju, otkriti vlastite ritmove i melodije koje organski nosimo. Eksperimentiranje glasom može nas dovesti do različitih lica i priča koje svaki glas ima. S druge strane imajući tekst i radeći s njim kao s kompozicijom, možemo ga utjeloviti, pjevati ili slati u prostor da rezonira postižući različite interpretacije teksta.

Radionica će se ponajprije fokusirati na praktičan pristup radu s glasom kroz tijelo, koji se usredotočuje na brigu o sebi kroz aktivno traženje, konstantno izoštravajući svojih osjetila  i intuitivne odgovore, usklađujući se s našim dubljim potrebama i asocijacijama. Radit će se meditativne i relaksacijske vježbe, rad na tijelu, u grupi ili samostalno. Specifično ćemo raditi i na dahu za što je važna potpora i zajedništvo grupe. Pronalazit ćemo različite zvukove i primitivne zvukove i/ili emocije koje hrane pjevajući glas. Vidjet ćemo kako fizički kontakt daje život glasu.

Proces rada i istraživanja uključuju:

• organski odgovor kroz asocijacije, sjećanja, maštu te kontakte u prostoru, sa samim sobom i drugima;

• aktivan način slušanja, neprestano reagirajući na promjenjivu okolinu;

• pjevanje koje je nalik govoru i obratno;

• fino ugađanje našeg srca tijekom slijeđenja glazbene partiture i kroz improvizaciju sa zvukovima;

• pjevanje kao način povezivanja sa svojim kulturnim izvorom;

• pjevanje kao način brige o sebi

O VODITELJICI RADIONICE: Lucija Barišić (Zagreb, 1983.) diplomirala je glumu i lutkarstvo na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Educira se na brojnim radionicama te sudjeluje u umjetničkim rezidencijama i projektima posvećenim istraživanju različitih metodologija rada iz područja glume, glasa i pokreta u Hrvatskoj i inozemstvu pod vodstvom umjetnika i pedagoga poput Tomija Janežića, Male Kline, Thomasa Richardsa, Nhandan Chirco, Janeza i Andreja Vajevca, Scott Fieldinga, Velimira Veleva, Slobodana Beštića, Zijaha Sokolovića i mnogih drugih. Od 2003. kroz rad s umjetnicama Anne-Marie Blink, Irenom Tomažin, Svetlanom Spajić i Ang Gey Pin intenzivno se bavi istraživanjem glasa i vokalne ekspresije te samostalno i u suradnji s drugim umjetnicima vodi radionice glasa. Kao glumica surađivala je na kazališnim projektima u HNK Osijek, En Knap-u, Kerempuhu, Maloj sceni, Kazalištu Ulysses, Zkm-u, Teatru &TD, Gavelli, a 2015.g. u Kazalištu KNAP postavila je svoju prvu autorsku predstavu “Crno-bijelo”. Surađuje i na filmskim projektima, većinom nadolazeće generacije filmskih redatelja. 2020.g. započinje edukaciju za psihodramskog terapeuta u Centru za psihodramu Zagreb. Trenutno igra u novoj autorskoj predstavi „Final Act“ u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Broj sudionika ograničen, prijave na mail: savez.udruga.funk@gmail.com

Cijena dvodnevne radionice: 65 eura za zaposlene, 50 eura za nezaposlene i studente (sve informacije o plaćanju dobivate nakon prijave)

Forum Udruga Nezavisne Kulture – Funkfacebook stranica

kontakt:

predsjednik Denis Košćak 095/123-2233

koordinator Alen Kerovec 098/164-8763

Skip to content