Fotogalerija 11. Dani otvorenih vrata Ateliera Koprivnica

U subotu 4. studenog 2023. godine, u Kampusu, Trg Žarka Dolinara, Koprivnica, Atelieri Koprivnica organizirali su 11. Dane otvorenih vrata.

U sklopu programa održano je

  1. Predavanje Marijana Špoljara o Romanu Baričeviću “Legenda o Đegiju”
  2. Izložbe članova AK galerije: Iva Bolfek, Izabela Čuni, Dražen Eisenbeisser, Antonio Grgić, Ivan Gundić, Zvonimir Haramija, Ivan Ivanović, Bojan Koštić, Teodora Lukavski, Darko Markić, Željko Mucko, Tomislav Sertić, Gordana Špoljar Andrašić, Sunčanica Tuk
  3. Foto i video dokumentacija “AK galerija – desetljeće na periferiji”

Atelieri Koprivnica ove godine po jedanaesti puta organizirali su Dane otvorenih vrata odnosno godišnju izložbu članova udruge. Naglasak je bio na predstavljanju radova 14 koprivničkih umjetnika koji su izloženi u radnim prostorima članova i(li) cijelim prostorom Ateliera Koprivnica, a publika je imala priliku pobliže upoznati njihov rad i atmosferu jedinog umjetničkog i radnog prostora ove vrste u županiji.

Uz izložbe u ateljeima, u AK galeriji mogla se vidjeti foto i video dokumentacija 10 godina djelovanja AK galerije, ususret izdavanju knjige “AK galerija – desetljeće na periferiji” koja će izaći krajem 2023.

Cjelokupno događanje započelo je predavanjem Marijana Špoljara “Legenda o Đegiju” o jednom od osnivača Ateliera Koprivnica, umjetniku Romanu Baričeviću, od čije je smrti prošlo deset godina.

I ove godine, datumski vezano uz Dan grada Koprivnice, održavao se središnji događaj udruge i svojevrsni pregled godišnje produkcije koja nastaje u Atelierima.

Atelieri Koprivnica su organizacija koja od 2012. godine djeluje na području Koprivnice, u kompleksu bivše vojarne, sadašnjeg Kampusa, gdje upravlja prostorima umjetničkih ateliera te nezavisnim galerijskim prostorom – AK galerijom, a u 12 godina djelovanja u prostoru AK galerije i Ateliera Koprivnica održano je preko 200 događanja.

Unutar organizacije djeluje 16 umjetnika te tročlani kustosko-dizajnerski tim AK galerije.

Atelieri Koprivnica su jedina organizacija te vrste na području županije koja okuplja umjetnike i upravlja prostorima ateliera, vodi nezavisni galerijski prostor fokusiran isključivo na suvremene umjetničke prakse, provodi edukativne aktivnosti iz područja suvremene umjetnosti i kulture te provodi rezidencijalni program koji se bavi specifičnostima bivšeg vojnog kompleksa.

Uz godišnji program AK galerije koji je usmjeren na suvremene umjetničke prakse, teži kritičnosti i refleksivnosti, ovakav, za Koprivnicu, inovativan model okupljanja umjetnika u radnim prostorima ateljea producira i programe u kojima aktivno sudjeluju članovi udruge (Dan otvorenih vrata, Izložbe prije izložbe, različite radionice).

Realizaciju Dana Otvorenih vrata sufinancirali su:
Grad Koprivnica
Koprivničko-križevačka županija
Ministarstvo kulture i medija RH
Projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova.

Izvor: https://www.facebook.com/atelierikoprivnica

Foto by Petra Travinić

Skip to content