Fotogalerija 10 godina TEDxKoprivnicaLibrary

U subotu 28. listopada 2023. godine na konferenciji održanoj u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica obilježeno je jubilarnih deset godina održavanja TEDxKoprivnicaLibrary događaja što dokazuje da se u našem gradu uz podršku zainteresirane lokalne zajednice vrijedne ideje mogu uspješno širiti.

Podsjetimo, u kolovozu 2013. godine koprivnička knjižnica postala je dio velike TED zajednice i s ponosom postala prva knjižnica u Europskoj uniji koja ima licencu za održavanje TEDx događaja. U proteklih 10 godina održavanja TEDx događaja, ukupno je održan 91 govor, a svi su dostupni na stranici https://www.tedxkoprivnicalibrary.com/. Ovi govori postali su dragocjena riznica inspiracije i znanja za našu zajednicu.

Ovogodišnji događaj donio je šest inspirirajućih govornika koji su publici predstavili svoje strasti, iskustva i ideje. U ugodnom ambijentu koprivničke knjižnice prva govornica, Marija Ott Franolić, istaknula je važnost uživanja u čitanju i svojim je govorom posebno istaknula važnost poticanja mladih da čitaju ne zbog obaveze, već zbog užitka. Naglasila je važnost ukazivanja mladima da čitanje može biti ugodno, zabavno i poticajno te da je jednako važno uživati u različitim vrstama tekstova – slikovnicama, romanima, znanstveno-popularnim i filozofskim tekstovima. Svojim nas je govorom uvjerila da nam čitanje pomaže da proširimo vidike i bolje razumijemo svijet oko sebe.

U nastavku smo uživali u govoru Hrvoja Jurića, vrsnog fotografa, putopisca i biciklista koji je podijelio svoje iskustvo putovanja oko svijeta biciklom i života u automobilu gdje mu društvo prave njegovi psi, Ena i Max. Njegova priča o nomadskom životu priča je o hrabrosti i upornosti te potiče na razmišljanje o slobodi i pomicanju vlastitih granica. U proteklih dvanaest godina upustio se u brojne pustolovine, a svojim je putovanjem biciklom oko svijeta uspio srušiti i Guinnessov rekord. Hrvoje je istaknuo da je oduvijek volio čitati i pisati pa je tako i sam objavio tri knjige, niz putopisnih članaka i reportaža koji svjedoče o njegovim pustolovinama.

Bruce Yerkovich ponudio je inspirativnu perspektivu o tome kako iskoristiti život na najbolji način, bez čekanja na bolja vremena. U trenutku saznanja svoje dijagnoze odlučio je da umiranje nije opcija stoga je započeo dugotrajnu transformaciju te uklonio ljude, emocije i misli koje su mu oduzimale energiju. Odlučio je živjeti drugi život, u nedirnutoj prirodi, na kaubojskom ranču. Mnogima je korjenita promjena teška no bitno je ustrajati u promjeni. „Kauboj kad padne – ne kuka i ne žali se. On ustane, obriše prašinu i nastavi. Kauboj nisu čizme, niti mamuze, niti šešir. Kauboj je stanje uma“, istaknuo je Bruce.

Andrew Lee Miller, digitalni nomad iz Silicijske doline, podijelio je svoje iskustvo kako radikalno putovanje može riješiti životne probleme. Njegova priča istaknula je važnost putovanja kao sredstva za transformaciju i samospoznaju. Cilj je radikalnog putovanja šokirati vaš organizam spontanim i potencijalno riskantnim putovanjima u nepoznato. Andrew je iz vlastitog iskustva govorio kako takav način putovanja može pomoći da shvatite da je život vrijedan življenja. Podsjetio je okupljene da je važno da živimo život na način koji mi želimo, a ne onako kako drugi očekuju od nas.

Ana Jembrek operna je pjevačica koja je proputovala svijet sa svojim ansamblom, radila je kao profesorica pjevanja, a zatim zaokrenula karijeru u smjeru game designa nakon čega se pronašla u knjižarstvu i izdavaštvu. „Knjige su moj svijet“ naziv je Aninog knjiškog bloga te ujedno i njena životna mantra. U svojem govoru “Kako sam svoj spektar sakrila u knjige” otkrila nam je da je u dobi od 37 godina saznala da ima autizam stoga je odlučila ispričati svoju priču o tome kako je cijeli život osjećala da je drugačija. Istaknula je da je važno da upravo autistične osobe govore o autizmu, da daju pogled iznutra. Hrabro je podijelila svoju priču o dijagnozi te kako je pronašla snagu u knjigama koje nisu samo hobi, već njen specijalni interes, sidro i pojas za spašavanje. Čitanje je njena velika ljubav i duboka strast, siguran prostor i prostor slobode kroz koji istražuje svijet.

Za kraj, Dinka Juričić, vitalna i radoznala “oldtajmerica” iz idiličnog Šarengrada, nekadašnja urednica u izdavačkoj kući i motivacijska govornica, inspirirala je publiku pričom o petorici “pobunjenih oldtajmera” koji su odlučili odbaciti stereotipe o starosti i živjeti ispunjene živote. Istaknula je kako je prvi dio njenog života bio ispunjen ulogama u tuđim životima te da je cijelog života sanjala o tome kako će u mirovini početi njen drugi život. Taj san se ostvario te nas je s radošću provela kroz avanture umirovljeničkog života. Njezina priča podsjetila je prisutne da slijede svoje strasti, preuzmu glavnu ulogu u vlastitom životu i da nikada ne prestanu sanjariti. Svaki dan predstavlja novu avanturu, a Dinka je zaključila da za avanture nikada nije prekasno, već je prekrasno!

Da bi ova konferencija bila besplatna i sadržajna zaslužni su brojni partneri koji nas već godinama prate: Veleposlansto SAD-a u Hrvatskoj, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Koprivnica, Inducta, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Podravka, Etnokaj, Turistička zajednica grada Koprivnice, Touche, Carlsberg, Meseco, Sana delikatese i OPG Grošek.

Medijski pokrivaju: Glas Podravine i Prigorja, Drava.info, Radio Drava i ePodravina.

Skip to content