Fotogalerija 10. Festivala izvedbenih umjetnosti i kazališta – FIUK

Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta – FIUK kulturna je manifestacija koja se održava u Koprivnici od 2014. godine u organizaciji udruge Mamuze. Programskim konceptom FIUK okuplja mlade umjetnike, amaterska kazališta i organizacije nezavisne kulture čiji je fokus na aktualnim društvenim i kulturnim zbivanjima i istraživanju umjetničkih formi. Izvedbe se odvijaju na nekoliko lokacija u javnom prostoru grada (otvorenog i zatvorenog tipa), čime se otvara mogućnost istraživanja arhitektonski i urbanistički definiranog prostora te privremene izmjene njegovog značenja i namjene. Tako i festival sam postaje svojevrstan eksperiment: kroz umjetnička ostvarenja koja prikazuje na neobičnim i često neočekivanim scenama, FIUK vraća kazalište, ples i glazbu u život prolaznika i putnika namjernika i u kontekst svakodnevice na koju ta djela zapravo i reagiraju.

U nastavku slijedi fotogalerija 10. Festivala izvedbenih umjetnosti i kazališta – FIUK:

Ana Katulić i Irena Boćkai “Bitches&Stitches”

31.8.2023., Dom mladih Koprivnica

Performans “Bitches&Stitches” je rad koji istražuje diskriminacijski odnos prema ženama u jeziku i govoru, a temelj istraživanja književni je opus Dubravke Ugrešić zbog čega je istovremeno i hommage jednoj od najvećih autorica postsocijalizma koja često tematizira odnos društva prema ženi, kritizirajući patrijarhalnu kulturu koja je pokušava ušutkati. Metaforika njene poetike upravo je krojenje – patchwork, zbog čega je to inspiracija za ovaj rad i njegovo tkanje. rad je primjereno predstavljen u Noći performansa. Produkcija: Udruga Domino.

Foto by Petra Travinić i Bojan Koštić

Roko Nakić “Najnormalniji od svih dana”

31.8.2023., Kuglana

Čovjek radi da bi zaslužio dokolicu, a dokolica ima samo jedan smisao: da se izađe iz rada. Pakleni krug.

Ovim citatom francuski teoretičar Henry Lefebvre započeo je dekonstrukciju svakodnevice kao osobnog i kolektivnog fenomena. Ona je svo ono nedefinirano vrijeme koje nam prolazi u isto tako nedefiniranim radnjama. A kako izgleda najnormalniji od svih dana? Koji proživljavamo svaki dan, uvijek iznova… od kojeg nema bijega. Ova predstava prikazuje isječak iz mizerije radnog dana neimenovanog protagonista koji pokušava zadržati prisebnost u vrtlogu svakodnevice, ali čija se nejaka ličnost drobi pod pritiskom te polako gubi svaki dodir sa stvarnim svijetom.

Produkcija: Trećeprostor

Autor i izvođač: Roko Nakić

Mentor: Jasmin Novljaković

Sumentor: Alen Čelić

Foto by Petra Travinić i Bojan Koštić

Tricycle Trauma “Uzemljenje”

1.9.2023., Muzej grada Koprivnice

Uzemljenje je preispitivanje vrednovanja racionalnosti kao osobne reference, proces u kojem se pojedinac okreće u smjeru objektivizacije sebe i kao općedruštvene pojave glorifikacije objektivnosti. Predstava nastoji istražiti dualnosti i paradokse povezane s takvim konceptom: prikazuje veličanje objektivnosti (kao sredstva osnaživanja osobe) u djelima Heraklita i Nietzschea, ali i mitskih bića vezanih uz tlo, zemlju, kamen – poput divova ili trolova koji su uglavnom okarakterizirani kao nisko inteligentni. Uzemljenje se temelji na pokretu, plesu i manipulaciji objektima.

Glazbena pratnja nastavlja se u prethodno utvrđenom musique concrete smjeru, ovaj put koristeći zvukove snimljene na različitim lokacijama u islandskoj prirodi, uobličene u soundscape scenografiju predstave. Moglo bi se reći da je Island jedno od mjesta na planetu gdje smo najbliži iskonskoj, dubokoj zemlji, koja izvire na površinu – te je predstava sa namjerom razvijana tokom rezidencije u Akureyriju kako bi se utjecaj okoline što više inkomponirao u dramaturgiju i vizualni identitet predstave.

Autorica i izvođačica: Ivana Pedljo
Oblikovanje svjetla i zvuka: Jasmin Dasović
Kostimografija: Karmen Perković

Nikolina Majdak “Teret nasljeđa”

2.9.2023., Gradska tržnica Koprivnica

Opterećena teretom pletenih košara hodam u krug po tržnici Dolac, penjući se pa silazeći stepenicama, istovremeno balansirajući instalaciju postavljenu na svojoj glavi. Košare su prazne. Radnja je bez kraja, jer ide u krug. Ovu šetnju posvećujem teretnim ženama, koje su u bliskoj prošlosti na svojim glavama svakodnevno nosile teške terete od 5, 10 ili 15 i više kilograma, često na i sa tržnice. Koliko su nam toga u nasljeđe ostavile sve teretne žene koje nam prethode i koji su naši tereti? Svoje košare ispražnjujem od tereta. Zadržavam ekvilibrij i trud da ga postignem. Zadržavam kretanje. U određenom trenutku, napustit ću krug.

Foto by Teodora Lukavski

Nemeček i Po’ metra crijeva

2.9.2023., Kampus, Forum udruga nezavisne kulture – FUNK

Nemeček nudi hipnotičko noise rock čitanje narodne glazbe i predstavljaju pravu majstoriju intenziteta i atmosfere. Pomoću magije novog doba i slavonskih tambura stvaraju balkanski zid buke koji evocira neka pradavna vremena, ali i ona koja tek trebaju doći. Bend trenutno radi na triologiji naziva Prokletije koja se bavi baštinom ovih prostora provučenom kroz filter noisea, rocka, psihodelije i ambijentalne muzike.

Po’ Metra Crijeva je Ča-Metal™ bend. Šesteročlana grupa koja inspiraciju crpi iz istarskih legendi, mitova i priča, a glazbu radi pod utjecajem istarske ljestvice i metala. Zvukom benda, uz višeglasno pjevanje, žestoke gitare i bubnjeve dominiraju sopile tradicionalni hrvatski primorski drveni puhački instrument čije je sviranje „na tanko i debelo“ dio zaštićene UNESCO-ve svjetske kulturne nematerijalne baštine.

Foto by Petra Travinić i Bojan Koštić

FIUK 2023.

Foto by Petra Travinić i Bojan Koštić

Izvor:

FIUK – Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta

FIUK | Facebook

Skip to content