Dijani Sabolović-Krajina Priznanje ”Đurđa Mesić”

Dijana Sabolović-Krajina iz Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica izabrana je za ovogodišnju nagradu koju dodjeljuje Hrvatsko čitateljsko društvo (HČD) pojedincima i/ili ustanovama i drugim organizacijama za izvanredan doprinos na području čitanja i pismenosti. Druga dobitnica nagrade je pjesnikinja Maja Klarić. Nagrada je posvećena uspomeni na prerano preminulu utemeljiteljicu i osnivačicu Hrvatskoga čitateljskog društva dr. sc. Đurđu Mesić (1951.-1996.), koja je kao knjižničarska savjetnica u razvojnoj službi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu svojim neumornim radom obilježila i razvoj narodnog knjižničarstva u Hrvatskoj do prve polovice devedestih godina prošlog stoljeća.

Dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina, knjižničarska savjetnica, rođena je u Koprivnici 1959. godine. Zaposlena je u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica od 1985. godine. Područja su njezinoga stručno-znanstvenoga interesa sociološki aspekti čitanja, pismenosti i djelovanja narodnih knjižnica. Autorica je pedesetak stručnih i znanstvenih radova u domaćim i stranim publikacijama te stručno-znanstvene knjige Narodne knjižnice u tranziciji – sociološki aspekti (2020.). Urednica je pet monografskih i su-urednica triju stručnih publikacija. Tijekom svojeg destogodišnjeg predsjedanja Hrvatskim čitateljskim društvom i članstva u Europskom odboru Međunarodne čitateljske udruge (1996.-2006.) intenzivno je sa suradnicima radila na etabliranju HČD-a kao udruge. Između ostaloga, predsjedavala je međunarodnim Programskim i organizacijskim odborom 14. europske konferencije o čitanju Literacy Without Boundaries / Pismenost bez granica u Zagrebu (31. 7. – 3. 8. 2005.) s 358 registriranih sudionika iz 41 zemlje i svih kontinenata.

Tijekom svojeg 38-godišnjeg rada u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica Dijana Sabolović-Krajina implementirala je u knjižničnu praksu stručno-znanstvena saznanja stečena u članstvu i vođenju HČD-a, kao i u članstvu Europskog odbora Međunarodne čitateljske organizacije. Pokrenula je u svojoj knjižnici brojne programe i projekte poticanja čitanja i pismenosti koji su ne samo inspirirali u radu mnoge druge knjižnice u Hrvatskoj nego i rezultirali brojnim nacionalnim i međunarodnim nagradama  – od programa poticanja rane, obiteljske i predškolske pismenosti (npr. program Knjige za bebe) preko informacijske i tehnološke pismenosti do socijalno-inkluzivnih inicijativa u pismenosti osoba s invaliditetom (npr. knjižnična usluga za slijepe i slabovidne) i nacionalnih manjina (programi podrške Romima s organizacijom deset okruglih stolova u jačanju multilkulturalnih kompetencija stručnjaka različitih profila na koprivničkom području u razdoblju 2010. – 2019.).

Dodjela Priznanja „Đurđa Mesić“ održat će se na Međunarodni dan pismenost, 8. rujna u Zagrebu.

Skip to content