10. Međunarodni Jazz festival “Fest Jazza Koprivnica”

Uskoro počinje koprivnički jazz festival koji osvaja na prvu vrhunskim programom i pozitivnom atmosferom.

Na 10. jubilarni ‘Fest Jazza Koprivnica’ stižu Tamara Obrovac Transhistria ensemble, Brekky Boy trio, Zvonimir Šestak Groove Assembly, Big Band Radlje i mnogi drugi.

Koprivnički jazz festival ‘Fest jazza Koprivnica’ i ove će godine u sklopu poznate glazbene manifestacije 5. i 6. srpnja ugostiti stotinjak glazbenika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, pa čak i iz daleke Australije.

Bogat glazbeni program ove godine obuhvaća koncerte u dvorani Doma mladih Koprivnica, glazbeni program i druženje u Jazz gardenu, Jutarnji jazz program, koncerte i jam sessione u klubu Mmc Kugla, sajam gramofonskih ploča Vinilija, te glazbene radionice za djecu.

Ovo će biti deseto izdanje festivala već dobro poznatog svim ljubiteljima jazza, dobre zabave i ljetnih koncerata. U dva dana festivalskog programa, a pod neizostavnim motom ‘Dijelimo radost i glazbu’ – ‘Share happiness & music’ Koprivnica ponovno postaje središte glazbenih zbivanja i mjesto susreta glazbenika iz brojnih zemalja.

‘Fest Jazza’ započinje u petak, 5. srpnja programima za djecu pod vodstvom mentorice Lucije Stanojević. Predstavljanje njezine knjige ‘Čudnovata dama Trema’ i glazbene radionice za djecu predškolskog uzrasta održat će se u prijepodnevnim satima u Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’. Osnovnoškolci će imati priliku učiti osnove skladanja i razvijati svoju glazbenu kreativnost na radionici u Umjetničkoj školi Fortunat Pintarić.

Mihael Hrustelj i Big Band Radlje – foto by Žiga Rozman, Spominčki

Nakon svečanog otvorenja festivala glavni koncertni program u petak započinje od 20 sati u dvorani Doma mladih Koprivnica koncertom Big Banda Radlje iz slovenskog mjesta Radlje ob Dravi pod umjetničkom i dirigentskom palicom Aljaža Razdevšeka i majstora na klasičnoj gitari Mihaela Hrustelja. Predstavit će svoj zajednički live projekt ‘Big Band Fusion’ koji vodi slušatelje na nevjerojatno glazbeno putovanje jazzom, bluesom i rockom duž slikovite rijeke Drave uz kombinaciju Hrusteljevog majstorskog sviranja klasične gitare i orkestracija Big Banda Radlje opijenih balkanskim ritmovima.

U petak od 21:30 sati nastupa Tamara Obrovac Transhistria ensemble sastavkoji na 10. ‘Fest Jazza Koprivnica’ donose jedinstveno i strastveno glazbeno putovanje Istrom i Mediteranom kroz prizmu suvremenog jazza. Interpretirajući Tamarinu unikatnu glazbu, izvanredni glazbenici njenog internacionalnog transhistria ensemble-a, vješto i prirodno spajaju suvremeni jazz izričaj sa elementima istarske i mediteranske glazbe, postižući nevjerovatnu lakoću izričaja svojstvenu zaista samo najvećim umjetnicima. Ovaj vrhunskih sastav poznat je po nevjerovatnoj alkemiji te gotovo telepatskom razumijevanju među glazbenicima, njihovi su nastupi prožeti spontanošću, inventivnim improvizacijama, slobodom, humorom i snažnom komunikativnošću, a Tamarin je glas jednako efektan u pjevanju tekstova kao i vokalizama kada postaje dodatni instrument.

Tamara Obrovac, Transhistria ensemble – foto by alen zulic

Prvi dan festivala zatvorit će koncert sastava Brothers, benda koji postoji od 2020. godine, a predvode ga braća Luka i Filip Palčić. Brothersi sviraju blues, gospel, jazz, funk, te redovito oduševljavaju publiku zagrebačkih klubova svojim originalnim izvedbama. Publici na 10. Fest Jazza Koprivnica predstavit će se koncertom u Klubu Mmc Kugla u petak 5. srpnja od 23:30 sati.

Kao i svake godine do sada, svira se i u subotnjem jutarnjem terminu od 10:30 sati kada će se u Jazz Gardenu Doma mladih Koprivnica predstaviti Puhački orkestar Virje koji okuplja 30-ak aktivnih članova, a dirigent je Josip Pankarić. Za sve ljubitelje glazbe sa dobrih starih vinila u suradnji s ‘Šarenim dućanom’ u Domu mladih održava se i ‘Vinilija – sajam gramofonskih ploča, CD-a i drugih nosača zvuka’ u subotu od 10 do 15 sati.

Zvonimir Šestak Groove Assembly – foto by Matej Grgic – JazzHR

U večernjem programu drugog dana ‘Fest Jazza’ u dvorani Doma mladih nastupa Zvonimir Šestak Groove Assembly. Šestak je jedan od najboljih i najtraženijih hrvatskih kontrabasista koji će na jazz festivalu u Koprivnici predstaviti svoj autorski album ‘In the Pocket’ za koji je osvojio nagradu Porin 2022. u kategoriji najboljeg jazz albuma.

Iz daleke Australije u Koprivnicu stiže Brekky Boy Trio elektronički jazz trio iz Sydneya. Odustavši od sna o natjecanju u Svjetskoj surfing ligi, članovi grupe Brekky Boy su odlučili okušati se u jazzu. Od tada su nastupili kao podrška i predgrupa mnogim poznatim izvođačima kao što su Snarky Puppy, Ambrose Akinmusire te stekli međunarodno priznanje nastupima diljem svijeta i na najvećim svjetskim jazz festivalima – Montreux Jazz Festival, Montréal International Jazz Festival, London Jazz Festival, Jazzahead i mnogim drugim. Publiku oduševljavaju svojim originalnim zvukom i fantastičnim nastupima uživo, a ne sumnjamo da će tako biti i 6. srpnja u Koprivnici.

Brekky Boy Trio

Posljednji koncert ovogodišnjeg Fest jazza održat će ‘Funk Fu’, svestran i dinamičan osmeročlani bend čiji članovi dolaze iz više europskih zemalja. Prošle godine objavili su svoj prvi album ‘It’s all Fun and Games’ za koji su primili vrlo prestižnu nagradu časopisa Downbeat ‘Student Downbeat’ u kategoriji ‘izvanredna izvedba u pop/blues/R’n’B’. Oni će nastupiti u Klubu Mmc Kugla od 23.30 sati.

Ulaz na sve programe u sklopu festivala je besplatan!

Više informacija saznajte na web stranici – www.festjazza.com

          Vidimo se 5. i 6.  srpnja na 10. „Fest Jazza“ Koprivnica!

Glavni pokrovitelji festivala su Grad Koprivnica, Ministarstvo kulture i medija RH, Koprivničko-križevačka županija i GKP Komunalac Koprivnica. Festival su podržali mnogi pojedinci, partneri i volonteri.

PROGRAM 2024.
10. Međunarodni jazz festival “Fest jazza Koprivnica”

5.7.2024. (petak)

Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’

10:00 Predstavljanje knjige Lucija Stanojević: ‘Čudnovata dama Trema’

11:00 Interaktivna koncertna priča za djecu: Zika Zika Muzikaaa! (4-6 god.)

Umjetnička škola ‘Fortunat Pintarić’

16:00 Glazbena radionica ‘Zvuk u riječi, riječ u zvuku’ (8-14 god.)

Dom mladih Koprivnica (Jazz Garden)

18:00 Zagrijavanje za ‘Fest Jazza’

Dom mladih Koprivnica (dvorana)

19:30 Otvorenje festivala

20:00 Mihael Hrustelj i Big Band Radlje (SLO)

21:30 Tamara Obrovac Transhistria Ensemble (HR/ITA/SLO)

Klub Mmc Kugla

23:30 Brothers (HR) + Jam Session

6.7.2024. (subota)

Dom mladih Koprivnica (Jazz Garden)

10:30 Jutarnji jazz – Puhački orkestar Virje

10:00 – 15:00 Vinilija
18:00 Zagrijavanje za ‘Fest Jazza’

Dom mladih Koprivnica (dvorana)

20:00 Zvonimir Šestak Groove Assembly (HR)

21:30 Brekky Boy Trio (AUS)

Klub Mmc Kugla

23:30 Funk FU (AU/SLO/HU/BIH/SK) + Jam Session

LOKACIJE:

Dom mladih Koprivnica, Koprivnica – Hrvatske državnosti 10

Klub Mmc Kugla, Taraščice 2

Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’, Zrinski trg 6

Umjetnička škola Fortunat Pintarić, Svilarska 12

ORGANIZATOR: Udruga glazbenika i ljubitelja jazz glazbe Jazz klub Koprivnica

Fest jazza foto by Saša Huzjak
Funk Fu
Puhački orkestar Virje
Zvonimir Šestak – foto by Matej Grgić _ JazzHR
Skip to content