Zatvoren DAB ’23. uz razgovor o umjetnosti i dizajnu

Ususret zadnjem tjednu izložbe Muzej grada Koprivnice pripremio 8. veljače 2024. godine opušteno druženje u Galeriji Koprivnica uz razgovor s autorima ovogodišnjeg vizualnog identiteta.

Studenti Medijskog dizajna Sveučilišta Sjever Nadja Orkić i Denis Jakupi predstavili su svoje iskustvo sudjelovanja na DAB-u te ispričali kako je raditi u timu, surađivati s profesorima, kustosima, umjetnicima, koje su razvojne faze nastanka vizualnog identiteta, ali i izazovi s kojima su se susreli.

Vizualni identitet prati glavnu temu DAB-a ’23. Nestanak vode: apokalipsa ili prilika, a nastao je pod mentorstvom doc. art. Luke Borčića i doc. art. Nike Mihaljevića. Finalna verzija oblikovno se vezuje na elemente vizura obale nakon poplava/suša. Uz to nosi futuristički naboj ispunjen melankolijom potencijalne distopije, ali i razigranost, svjetlinu, fluidnu prepuštenost s povjerenjem u (civilizacijski) pozitivan skok i napredak. Rješenje u sebi spaja glavne postulate DAB-a koji uključuju: suvremenost u oblikovanju i izričaju; inovativnost, kreativnost i pomak od ustaljenog i očekivanog; vezanost uz lokalno, ali značenjski univerzalno.

Odabir tipografije hrvatskog dizajnera Nikole Đureka dodana je vrijednost cjelokupnom identitetu jer osim što podržava i potiče korištenje i promociju domaćih kreativaca, korespondira s duhom (nekadašnjih) vremena i prostora podsjećajući na tipografska rješenja progresivnih i suverenih strujanja Galerije Koprivnica s kraja 1970-ih ili 1980-ih godina koja zaslužuju biti „probuđena“ i ponovno oživljena.

Više o svemu posjetitelji su saznali u razgovoru kojeg su moderirale kustosice Helena Kušenić i Maša Zamljačanec.

DAB nastavlja svoje putovanje prema Osijeku (29. 2. – 7. 4.), a onda ujesen i prema Slavonskom Brodu. 

Andreja Krušelj Pavličić – Mehanički diuretik
Gail Hocking (i Nikolina Butorac), Erozije budućih sjećanja; Rijeke u nama Rijeke oko nas
Skip to content