Vlasta Delimar “Živa slika zajedništva”

Vlasta Delimar poziva građane Koprivnice da se odazovu javnom snimanju performansa “Živa slika zajedništva” na Zrinskom trgu u Koprivnici 6.10. 2023. u 10,00 sati.

Projekt je zamišljen kao rehumanizacija prostora, kao sjećanje na praiskonsko ponašanje u javnom prostoru grada Koprivnice.

Velika skupina ljudi imati će zadatak da šeta korzom, koprivničkim Zrinskim trgom gore-dolje kao što smo to radili nekada u doba Vlastinog djetinjstva, sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Zrinski trg danas (sedamdesetih Trg maršala Tita) u Koprivnici na dan performansa postati će mjesto memorije.

Šetnja korzom nekada, zapravo je bila dio kolektivne komunikacije kao nužnost egzistencije društvene zajednice gdje se zajednička energija ispreplitala, nadograđivala iskustvima pojedinaca, sklapala su se prijateljstva, ljubavni parovi bi pokazivali svoj zanos, djevojke su tražile zgodne dečke, a dečki zgodne cure, izmjenjivala su se razna iskustva, otkrivale su se razne tajne, sklapali su se čak i neki poslovi. Na korzo su dolazili u šetnju baš svi žitelji grada, svih socijalnih slojeva. Na korzu su se svi osjećali izjednačeno što je ujedno i bila uloga javnog prostora.

Ovaj javni performans koji će biti premješten u fotografski i filmski zapis kao trajni dokument postati će neposredna društvena korist, a za lokalnu zajednicu doprinos kulturnom razvoju na području Grada Koprivnice i nadalje kao predstavljanje kulture grada Koprivnice na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Vlasta Delimar vizualna je  i izvedbena umjetnica. Rođena je 1956. u Zagrebu. 1977. završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Studirala je povijest umjetnosti i etnologiju. Članica je u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika i Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika. Umjetnička je voditeljica Umjetničke organizacije „Moja zemlja, Štaglinec“ i organizatorica Međunarodnog festivala performansa u Štaglincu. Ona ne podržava identificiranje ili pripadnost bilo kojoj ideologiji, političkom putu ili vjeri. Podržava ljudska prava, slobodu osobnosti, poštivanje drugačijih i ekologiju. Radila je u Beogradu, Belfastu, Berlinu, Bologni, Budimpešti, Bydgoszcztu, Buffalu, Duisburgu, Frankfurtu, Ženevi, Glasgowu, Grazu, Kasselu, Klagenfurtu, Kyotu, Londonu, Lyonu, Ljubljani, Naganu, New Yorku, Odenseu, Parizu, Pittsburghu, Quebec, Prag, Sarajevo, Sydney, St. Petersburg, Solun, Tel Aviv, Tokio, Trst, Uppsala, Beč, Weimar, Zagreb…..

Više o Vlasti Delimar na poveznici: Vlasta Delimar (performer-delimar.hr) 

Skip to content