Virtualna izložba – Koprivnica i Prvi svjetski rat

Virtualna izložba Koprivnica i Prvi svjetski rat evocira život Koprivnice za vrijeme Prvog svjetskog rata te sudjelovanje i stradanje stanovnika Koprivnice i koprivničkog kraja u Prvom svjetskom ratu. Izložba se temelji na povijesno-dokumentarnoj, publicističkoj i stručno-znanstvenoj građi, kao i obiteljskim sjećanjima koja su prikupljena tijekom nacionalne kampanje u okviru projekta Europeana 1914. – 1918., konkretno na Danima sakupljanja obiteljskih sjećanja na Prvi svjetski rat u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica, 10. i 11.10.2014. godine.

Koprivnica i početak Prvog svjetskog rata

U nedjelju, 28. lipnja 1914. godine Koprivnica je vodila svoj svakodnevni život slobodnog i kraljevskog grada na periferiji Austro-Ugarske monarhije. Taj se dan na gradskom šetalištu (danas Zrinski trg, glavni koprivnički gradski trg) proslavljala 40. godišnjica osnutka pjevačkog društva “Podravac” s mnoštvom sudionika i okupljenog građanstva. Svečanost je prekinuta u trenutku kada je stigla vijest o atentatu u Sarajevu i tragičnoj smrti prijestolonasljednika Franje Ferdinanda i njegove supruge Sofije. Izvor: “Kulturna proslava u Koprivnici – četrdesetgodišnjica hrv. Pjevačkog društva “Podravac”. // Ilustrovani list, 28 (1914), 663. Više na: ImageView.aspx (3380×4223) (nsk.hr)

Virtualnu izložbu možete pogledati na linku: Virtualna izložba (foi.hr)

Ostala digitalna kulturna baština Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica na linku: Digitalna baština – Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (knjiznica-koprivnica.hr)

Skip to content