Večer ELECTRONIC & FREE JAZZA-a uz koncerte  sastava ‘BRIO’ i ‘TROKUT’

U FUNK-u u koprivničkom Kampusu ove subote 8. listopada nastupaju hvaljeni electronic jazz kvintet ‘Trokut’ i zagrebački free noise jazz dvojac ‘Brio’. Koncerti će se održati s početkom u 21:00 sat, a večer electronic & free jazza zajednički organiziraju Jazz klub Koprivnica u sklopu 25. ciklusa ‘Jazz From the Woods’ i AK galerija u suradnji s Forumom udruga nezavisne kulture Koprivnica.

Ulaz na koncerte je slobodan, a pokrovitelji su: Grad Koprivnica, Ministarstvo kulture i medija RH, Podravska banka, Pro-ping, Carlsberg Croatia, Koprivničko-križevačka županija.

Electronic jazz kvintet ‘Trokut’ čine Ana Čop – vokal i synthesizeri, Luka Čapeta – električna gitara, Jaka Arh – tenor saksofon i elektronika, Hrvoje Kralj – bas gitara i Jerko Jurin – bubnjevi. Naziv benda simbolizira jednostavan ali moćan geometrijski oblik koji predstavlja zajedništvo petero glazbenika koji stapaju suvremeni jazz, elektronsku glazbu, rock i trip-hop u nešto svježe i jedinstveno. Njihov album ‘Shapeless’ objavljen 2020. godine za nakladnika Rika Muzika iz Londona osvojio je nominaciju za diskografsku nagradu Porin, a početkom 2022. bili su nominirani za najboljeg Jazz&Off izvođača u sklopu dodjele novinarskih nagrada Rock&Off. Do sada su nastupili na mnogim renomiranim festivalima u Hrvatskoj i Sloveniji (62. Jazz festival Ljubljana, Jazz festival Jantar (Gdańsk), Deutsche Telekom Electronic Beats festival Zagreb, 31. Muzički biennale Zagreb, MENT festival Ljubljana).

Ove godine objavili su hvaljeni EP ‘Rotate, Align’, kojeg su promovirali koncertima u Njemačkoj, a nedavno su nastupili u poznatom berlinskom jazz klubu Donau115.

Brio su zagrebački free jazz rockeri. Od trenutka osnutka benda (1998.) pa do danas, nošeni nezaustavljivom dinamikom kreativnog impulsa stvaranja aktualne glazbe, Brio su bili, i dalje svjesno ostali – ‘off’  (ili možda ‘off -off’), a svojim, kako sami kažu, nužnim istraživanjem granica kompozicije i improvizacije, zvuka i tišine, buke i muzike, znatno su otežali njihovo svrstavanje u one poznate, (prečesto) prašnjave niše suvremene glazbe. Stoga bi za najavu koncerta od pomoći bilo navesti samo neke od glazbenika-umjetnika s kojima su Brio dijelili stage i/ili aktivno surađivali: Peter Brotzmann, Mats Gustafsson, The Ex, Triage, The Chicago Undergorund Duo, Wilbert de Joode, ZU, Mathew Shipp, Gorge Trio, Katie Duck… Posljednji album pod nazivom „Acid Cock“, objavili su za renomiranu Long Song Records iz Milana, a live koncert će bendu , osim predstavljanja koprivničkoj publici, ujedno poslužiti kao još jedan ‘live-test’ zvučnog materijala za nadolazeći studijski album koji je trenutno u pripremi.

Skip to content