Uzvodno sjećanje na Daklelosose / pop-up izložba i predavanje

• Uzvodno sjećanje na Daklelosose / pop-up izložba i predavanje
• Autorice izložbe i predavačica: Iva-Matija Bitanga
• Otvorenje i predavanje: srijeda, 6. 12. 2023. / 19 sati
• AK galerija, Kampus, Koprivnica
• Izložba se može pogledati u četvrtak 7. 12., u ponedjeljak 11. 12. i u utorak 11. 12. / 14-19 sati

U srijedu 6.12.2023. u 19,00 sati u koprivničkoj AK galeriji održat će se otvorenje pop-up izložbe “Uzvodno sjećanje na Daklelosose” i istoimeno predavanje Ive-Matije Bitange. Memorizacijska izložba Daklelososa pokušaj je kratkog prikaza djelovanja ove skupine koja se bavila “antimodnom subverzijom”, temeljen na sjećanjima autorice izložbe i potpomognut fotomaterijalima, videozapisima i razgovorima s ostalim sudionicima. U zimi 1996. godine u Zagrebu okupilo se deset studentica treće godine Akademije likovnih umjetnosti na Jabukovcu povodom pripreme zajedničkog nastupa na reviji u zagrebačkom klubu Gjuro II. Nakon toga slijedile su dvije godine intenzivnog djelovanja grupe Daklelososi koji se evocira ovom izložbom. Njome se prikazuje jedan povijesni moment i specifične kulturno medijske okolnosti koje su potaknule stvaranje osebujnog kulturnog kruga i možda djelomično samonikle nezavisne alternativne scene.

Naziv Daklelososi nastao je slučajnim odabirom dviju riječi koje su sudionice ubole prstom u nasumično otvorenoj knjizi intervjua sa slikaricom Nives Kavurić Kurtović. Iz te dvije riječi stvorile su novu i iz nje su dalje izvlačile i neka nova značenja i simboliku. Članice kolektiva bile su: Ivana Franke, Jasminka Končić, Ana Kadoić, Ksenija Domančić, Ljubinka Grujin, Ida Mati, Danijela Stanković, Mia Krkač, Gordana Koščec, Koraljka Kovač i Iva-Matija Bitanga. Svaka od njih za „reviju“ bi napravila četiri do pet modela, za osmišljavanje i izradu kojih im je trebalo oko mjesec i pol, a materijali koje su koristile bili su papir, najlon, organski materijali, drvno ljepilo, pigmenti, boje, tekstil, žica, vatelin, gaza, spajani kaširanjem, šivanjem, vezanjem, motanjem i završno oslikani. Eksperimentalne revije, odnosno performansi, odvijali su se u klubu Gjuro II, a kasnije i u Jabuci, Aquariusu, The Bestu, ALU te na Salonu mladih, Zagrebačkom salonu, Fashion Weeku, Biennalu mladih Mediterana. Daklelososi su nakon nekog vremena pronašli svoje mjesto ne samo na alternativnoj sceni, već i u krugu profesionalnih umjetničkih izložbi.

Na ovoj pop-up izložbi pokazat ćemo sakupljenu dokumentaciju koja je ostala nakon tog intenzivnog razdoblja, kako bismo približili rad ove studentske umjetničke grupe, te okolnosti, vrijeme i prostor u kojem su se zbivanja odvijala.
Događanje se odvija u suradnji AK galerije i Sveučilišta Sjever. Postav izložbe nastao je u suradnji sa studentima.

O predavačici: Iva-Matija Bitanga rođena je 1974. u Zagrebu. Diplomirala slikarstvo 1999. na nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, završila 2004. poslijediplomski studij scenografije na Hochschule für Gestaltung, u Karlsruheu, Njemačka. Od 2000. članica HZSU-a sve do zaposlenja 2013. na Medijskom dizajnu Sveučilišta Sjever u Koprivnici gdje je izvanredna profesorica umjetnosti. Doktorandica Poslijediplomskog studija književnosti izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu od 2015. Od 1995. profesionalno se bavi likovnom umjetnošću, samostalno i grupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu, a od 1996. i oblikovanjem scenografija, lutaka, kostima i glazbe za kazalište, od 2000. surađuje s HRT-om. U umjetničkom djelovanju poznata je i kao članica više umjetničkih kolektiva; Daklelososi, GastArtbeit, Schmrtz teatar i Tigar teatar. Dobitnica je više nagrada i priznanja na područjima likovne umjetnosti, scenografije i kostimografije.

Realizaciju izložbe I predavanja sufinancirali su:
Grad Koprivnica
Ministarstvo kulture i medija RH
Projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova.

Skip to content