Uvremenje

U vrijeme vidljive promjene, kada se iz dana u dan povlačimo u tamniji dio godine, prijelaz je neuvijen i slikovit. Narodne predaje pune su priča o važnosti listopada, ponegdje se bilježi kao početak godine i cjeline; bez tame nema svjetla, bez mirovanja nema života. Ili kao što jedna misao kaže, tama nas uči cijeniti svjetlo. Potrudila sam se u predmete i serije unijeti predaje i gledište, od primjetljivog prema skrivenom.

Jedan od najljepših darova doba ukazivanja je na stvari koje teku ispod površine, prepoznavanje uzoraka. Nerijetko sudjelujete u stvaranju serije, zato volim ostaviti tjedan za razmišljanje i postavljanje namjere, da kroz razmjenu misli čujem što mogu ponuditi. Tamo mi je prošli tjedan za oko zapeo izraz divne žene u komentarima; “šaptačica si sezona”. Već neko vrijeme, inspirirana riječima autorice Sue Stuart-Smith, pokušavam osmisliti pojam koji će oblikovati misao uzemljenja, ali u vremenu, nešto poput – uvremenja. Svi znamo za uzemljenje te se često pri opisu rada rukama u zanatima i stvaranju govori o dubokom vremenu. Svatko može prepoznati kad u trenutku dobrog rada, društva ili osjećaja vrijeme klizi. Ali uvremenje je nešto drugo. Vjerojatno se najbolje može osjetiti i opisati kroz rad sa zemljom. Stuart-Smith kaže da pri radu sa zemljom radimo s bezvremenskim, na primjer kamenčići u zemlji imaju liniju života koja prethodi ljudima, svjedočili su naraštajima, bit će tu uz one koji slijede. Rad na zemlji nas također izmiče u odnos sa svijetom, iz zatvorenog uma u širenje, povezuje nas s tijelom, a povrh svega hvatamo i uključujemo se u ritmu života – sjedinjenost uma, tijela i prirode.

Jesen zauzima ljepotu sredine i nutrine. Dani su sve kraći, noći duže, uskoro će se naložiti prve vatre i uz ognjište čitati i presti (moja vizija savršene jeseni i zime). U osjećaju sklada, kada se uvremenimo i pobudimo šaptačicu sezona u sebi, jer svi imamo usađeno čuvstvo samo valja isključiti drečave podražaje i usmjeriti se u bitno, uključiti se u ritam, od svjetla do tame, u krug života.

Ivana Biočina, 17.10.2023.

Institut održive mode

Institut održive mode | O IOM-u (institutodrzivemode.hr)

Skip to content