Umjetnina tjedna: Koprivnica – Stara Jamborica

Naziv predmeta: dopisnica
Naslov: Koprivnica / Stara Jamborica (pogled na istok)
Država nastanka: Hrvatska
Grad nastanka: Koprivnica
Datacija: početak 20. stoljeća
Tehnika/ materijal: litografija u boji, tisak, papir
Dimenzije (visina x širina): 137 x 88mm
Naziv zbirke: Zbirka razglednica
Inventarna oznaka: 
MGK 16610

Razglednica prikazuje put prema današnjem Zrinskom trgu i širem centru Koprivnice kroz ulicu Ante Starčevića, koja je nekad nosila ime Ive Marinkovića. Došla je u Muzej grada Koprivnice 1997. godine u donaciji Vide Wegemann rođene Martinković, a izradio ju je tiskar Vinko Vošicki.

U ovoj se ulici nalazi dio tvornice Podravka, Srednjoškolski centar i brojne kuće i zgrade koje od kojih se neke na ovim mjestima nalaze još od kraja 19. i početka 20. stoljeća. Ova kolorirana razglednica putovala je u veljači 1913. godine i prikazuje da je jednim dijelom ulica i početkom 20. stoljeća, posebno u svoj istočnom dijelu imala svoj današnji izgled iako nedostaju Srednja škola Koprivnica i neke druge građevine.

Kroz 20. stoljeće ona je bila vrlo prometna jer je vodila iz smjera Varaždina prema centru. Danas se ona zove Ulica Ante Starčevića, a to je ime dobila 1991. godine dok se do tad zvala Ulica Ive Marinkovića. Marinković je bio profesor i narodni heroj, poginuo je 1943. godine. Ante Starčević je jedan od najpoznatijih hrvatskih političara, rođen u Žitniku kod Gospića 1823. godine, a umro u Zagrebu 1896. Doktorirao je filozofiju. Početkom 60-ih godina 19. stoljeća određuje svoje stajalište prema brojnim političkim pitanjima i to koristi kao osnovu političkog programa Stranke prava, koju je, osnovao zajedno s Eugenom Kvaternikom i Perom Vrdoljakom.

Prema literaturi dostupnoj u tiskanom obliku i na Internetu Vinko Vošicki, pravim imenom Vincenc Vošický, rodio se 24. siječnja 1885. godine u Ledeču u Češkoj. U obližnjem Kolínu završio je dva razreda trgovačke škole i rad u knjižari i papirnici. Kao novak 1906. godine je stupio u vojsku, a po njenom odsluženju napušta Češku te dolazi 1909. godine u Koprivnicu i ostaje do kraja života. Vošicki je najprije radio u knjižari Jaroslava Merhauta, koprivničkog knjižara i nakladnika, koji je također došao iz Češke i koji u Koprivnici nije ostao dugo. Njegovu je knjižaru preuzeo Vošicki 1911. godine i počeo postupno proširivati poslovanje pa je ubrzo otvorio i malu tiskaru.

Vošicki je postao uspješan izdavač. pratio je tržište knjige i potrebe čitateljske publike te je izdavao djela različitih žanrova kako bi privukao kupce različitih društvenih skupina, od djece do odraslih. Kako bi knjigu učinio i cijenom što pristupačnijom širokim slojevima, tiskao ju je na jeftinom papiru, a mnogo pažnje posvećivao je reklamama. Vinko Vošicki imao je značajan utjecaj na društveni život Koprivnice i bio je član brojnih društava. Umro je 23. listopada 1957. godine u Koprivnici gdje danas postoji i njegova ulica u kvartu Lenišće.

Izvor: Koprivnica: Stara Jamborica – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content