Umjetnina tjedna: Ignac Vizvari “Akt žene 7”

Autor: Ignac Vizvari
Naziv predmeta: crtež
Naziv zbirke: Zbirka Galerije Koprivnica
Naslov: Akt žene 7
Datacija: 1960- – 1980.
Država nastanka: Hrvatska
Grad nastanka: Koprivnica, Novigrad Podravski
Tehnika/ materijal: papir/ugljen
Dimenzije (visina x širina): 420 x 295 mm
Inventarna oznaka: MGK 3389

Ignac Vizvari je prema izvorima literature bio akademski slikar. Znamo da je rođen 1939. godine u Novigradu Podravskom, a osim obrazovanja na Akademiji likovnih umjetnosti tamo je proveo gotovo cijeli život. Živio je s majkom, a u toj je kući i stvarao. Aktivnije se bavi slikarstvom od kraja pedesetih godina 20. stoljeća. Poznat je po ekspresivnom izrazu, vrlo gestualnom i eklektičnom slikarstvu no bavio se i figurativnim slikarstvom. Njegovo su stvaralaštvo obilježili brojni, često vrlo dramatični, emocijama nabijeni crteži tušem i ugljenom koji su u nekoliko navrata postavljani na izložbama, najprije u Koprivnici, a onda i izvan nje.

Na njegovo stvaralaštvo sigurno je utjecala i majka, Kata Vizvari. Ona je bila kiparica koja pripada autsajderskoj struji naivne umjetnosti, a njezini su radovi u više navrata predstavljani u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama. Živio je u Novigradu Podravskom do svoje smrti, a crtež koji predstavljamo čuva se u fundusu Muzeja grada Koprivnice od izložbe 1981. godine kada su u Galeriji Koprivnica predstavljena ukupno 104 rada u različitim tehnikama. Riječ je bila o slikama, crtežima i skicama. Vizvari je nakon više desetljeća stvaralaštva preminuo 2006. godine.

Iako zanemaren, za neke čak i zaboravljeni slikar, Vizvari je jedna od najzanimljivijih ličnosti likovne scene ovih prostora. Umjetnik čiji su život, svakodnevica, okolina i duša oblikovali poseban vizualni izraz i senzibilitet privlačan svima i na prvu, bez obzira na ukus i umjetničke afinitete. Ignac je tijekom više desetljeća rada na specifičan, suvremen, povremeno minimalističan i izrazito gestualan, akcijski i danas vrlo prepoznatljiv način zabilježio svoj svijet – unutarnji i onaj koji ga okružuje svakodnevno, u selu, u kući, u prirodi. Bilježio je Vizvari i svoja mentalna previranja, psihičko stanje, promjene osjećanja i raspoloženja, prikazujući ih apstraktno ili kroz autoportrete i prikaze situacija. Uglavnom je to figurativno slikarstvo redefinirano intenzitetom autorovih osjećaja koje onda to slikarstvo pretvara u apstraktno, a dobar je primjer toga Akt žene 7. Vizvari je zasigurno kao akademski slikar bio u stanju prikazati ljudsko tijelo s puno detalja, a znamo iz brojnih prikaza ove teme da je bio inspiriran ljudskim likom, njegovom energijom i oblikom. Slabije kontrolirani pokret ovdje nam donosi atmosferu senzualnosti, upisuje u njega određenu vrstu duha, a odrednice spola modela tek su simbolično naznačene. Ipak, odnosi crteža su dobri, a iz prikaza možemo pročitati postav, držanje, čak i raspoloženje osobe što još jednom potvrđuje Vizvarijev princip – minimalistički pristup za maksimalan efekt i izraz karaktera.

Izvor: Ignac Vizvari: Akt žene 7 – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content