Umjetnina tjedna: Franjo Hoti – Danica 1941.

Autor: Franjo Hoti
Naziv predmeta: slika
Naziv zbirke: Zbirka starih i novih majstora
Naslov: Danica 1941
Država nastanka: Hrvatska
Datacija: 1972. godina
Tehnika/ materijal: ulje / platno
Dimenzije (visina x širina): 1100 x 1550 mm
Inventarna oznaka: MGK 2376

Franjo Hoti rođen je 1931. u prekodravskom selu Novačka, a 1952. godine završava Učiteljsku školu u Zagrebu. Kao učitelj od 1953. do 1964. godine radi u Kupincu, Crnoj Mlaki, Zagrebu, Samoboru, Starogradečkom Marofu i Koriji. Godine 1964. postaje profesionalni slikar, član Zajednice umjetnika Hrvatske. U Susedgradu 1974. godine otvara svoj atelje u kojem radi do svoje smrti. Umro je 2013. u 82. godini života.

Hoti je zapamćen kao umjetnik koji stvara tiho i nenametljivo izlažući više u inozemstvu nego u domovini. U novijem hrvatskom slikarstvu vrlo rijetki su umjetnici koji su toliko vezani uz motiv čovjeka, sa izrazito snažnim socijalnim nabojem. U ranim radovima treperi suzdržan zov grupe Zemlja, njezino tiho darivanje ranije nam dočarava tegobni seljački život a tako uspješno umiruje srce i um. On je u svoje umjetničko stvaranje ugradio dragocjena iskustva te nezaobilazne baštine kao osnovicu vlastite umjetničke artikulacije. Motive svojih slika traži među ljudima iz naroda. Slika žene, radnike, seljake, zanatlije pri radu i te motive transponira na svoj karakterističan monumentalan način. Danica 1941. donosi prikaz majke s dvoje djece na ulazu u sabirni koncentracijski logor Danica kraj Koprivnice. Mjesto je prikazano simboličnom žičanom ogradom ispred nje i prepoznatljivim motivom vodotornja u drugom planu. Kontrastne, oble, mekane forme tijela i glave slikane pod utjecajem Krste Hegedušića.

Ovaj tjedan, 27. siječnja, obilježavamo i Međunarodni dan holokausta, od 2005. godine odlukom UN-a i na inicijativu njemačkog predsjednika Romana Herzog 1996. godine u spomen na ulazak Crvene armije u koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau 1945. i oslobođenje preživjelih. Danica je bila 1. koncentracijski logor u NDH, a prva žrtva holokausta u Koprivnici bio je liječnik dr. Željko Selinger koji je odveden u logor Danicu 25. travnja 1941. godine. Tom su se temom bavili brojni domaći autori, a ranih 1970-ih to je učinio i Franjo Hoti.

Izvor: Franjo Hoti: Danica 1941 – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content