Umjetnina tjedna: Dragica Beliković – Raspelo II.

Autor: Dragica Belković
Naziv predmeta: skulptura
Naslov: Raspelo II.
Država nastanka: Hrvatska
Mjesto nastanka: Hlebine
Datacija: 1980. godina
Tehnika / materijal: rezbareno / drvo
Dimenzije (visina x širina x dubina): 855x325x150 mm
Signatura: na postamentu DRAGICA / BELKOVIĆ / 1980
Naziv zbirke: Zbirka naivne umjetnosti
Inventarna oznaka: 
MGK-HLB-721

DRAGICA BELKOVIĆ (15. 6. 1931., Hlebine – 21. 9. 2009., Hlebine ) kiparenjem u drvu bavila se od 1967. godine, uz povremene savjete Martina Hegedušića i/ili susjeda Mije Kuzmana, ali uglavnom samostalnim proučavanjem, promatranjem i promišljanjem njoj bliskih tema i materijala. Prizemnost i jednostavnost vlastitog načina življenja uspješno je preslikala u skulptorski život. Sudjelovala na 10-ak samostalnih i više od 50 skupnih izložbi u zemlji i svijetu. Fokus svog opusa posvetila je ljudima – čovjeku kao individui i njegovim potrebama i obvezama. Život na selu u definiran je raznim poslovima: oko kuće, u polju, u vinogradu, na paši, ali i pjesmom, plesom, zabavom i razbibrigom. Stvaralaštvo je to koje slavi život, puno vedrine, blagosti i iskričave snage koje je u 2019. godini predstavljeno samostalnom izložbom Radost u čovjeku – Život u drvetu (9. 3. – 7. 4. 2019.) u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama.

Ljudska figura kao temelj stvaralaštva služi kao kanal za prikazivanje atmosfere, raspoloženja, cjelokupnog stanja duha. Kiparica je već u počecima (a kasnije isto potvrđuje i kritika) intuitivno znala kako jednostavnost oblih formi, zaglađene plohe i fokus na bitno u svrhu izražajnog govore više od mnoštva detalja. Snaga njenih likova sadržana je u napetim volumenima koji zrače unutrašnjom energijom hvatajući točno određeni trenutak, osjećaj i atmosferu. Raznolika rezbarenja facijalnih elemenata, izdubljene bore, uhvaćeni osmijesi, specifična mimika lica donosi dubinu prikaza i uvodi nas u psihološki aspekt prikazanih figura u kojima se uglavnom ogleda veselo raspoloženje.

Religija je važan i nezaobilazan segment njenog života koju često bilježi živopisnim raspelima. Primjer iz 1980. godine Raspelo II. skulptura je Krista pristigla u Zbirku naivne umjetnosti u sklopu velike kolekcije Branimira Makanca donirane Muzeju grada Koprivnice 2016. godine. Prikaz Krista predstavljen je u neobičnim gabaritima slabije razvijene dječačke fizionomije. Infantilniji oblici rasterećuju prizor uobičajeno mučnih i tužnih konotacija jer je tuga autoricu previše pogađala da bi se s njome izravno suočila, kako je sama izjavila. Obrada drva je bazična, kompozicija blago asimetrična s jačim istakom križa na lijevoj strani što se ublažava položajem glave nagnute udesno. Facijalna ekspresija odaje tugu i žalost, a sklopljene oči donose mirnoću i smiraj cjelokupnom prikazu. Stražnja strana skulpture ostaje vrlo slabo obrađena te izrasta iz jednostavnog postamenta, u kojem prepoznajemo izvornu formu, izgled i oblik drvenog bloka, tek neznatno rezbarenog pri vrhu.

Dragica Belković bila je poznata kao žena koja je govorila malo, ali radila puno. I doista, sve što je od njenog rada sačuvano dokazuje kako je radila predano i neumorno. Radila je kako bi uveselila, prvenstveno sebe, a onda i druge, a istovremeno i zaradila za život, transformacijom obične svakodnevne rutine u trajne artefakte, trodimenzionalne prikaze značajne umjetničke vrijednosti.

Izvor: Dragica Belković: Raspelo II. – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content