Umjetnina tjedna: Božićna čestitka

Naziv predmeta: dopisnica, čestitka
Naslov: Sretan Božić
Država nastanka: Hrvatska
Grad nastanka: Koprivnica
Datacija: 1916. godina
Tehnika/ materijal: litografija , kolorirano, tisak, papir
Dimenzije (visina x širina): 89 x 135 mm
Naziv zbirke: Zbirka razglednica
Inventarna oznaka: 
MGK 16927

Povijest obilježavanja blagdana te sličnih prigoda na čestitkama zabilježeno je još u drevnom Egiptu i Kini. Ručno rađene papirnate čestitke izmjenjivale su se u Europi već u 15. stoljeću, a ideja prodaje ručno izrađenih i tiskanih čestitki počela je sredinom 19. stoljeća. Od portretnih fotografskih čestitki s početka 20. stoljeća do kasnijih duhovitih eksperimenata s vrstama tiska i papira, čestitke su često svojom kvalitetom nadilazile i svoj mali format i svoj kratkotrajni životni vijek. U izradi čestitki okušala su se velika imena domaće i svjetske umjetničke scene, a bilo da je u pitanju proslava božićnih blagdana ili iščekivanje Nove godine, mjesec prosinac obilježen je slanjem najvećeg broja čestitki s dobrim željama za blagdane i željama za još bolju novu godinu.

Donosimo vam jednu s početka prošlog stoljeća iz ostavštine Milke Popović-Živković iz Koprivnice. Čestitka prikazuje jelku ukrašenu raznobojnim ukrasima od papira, ružičastim i modernim upaljenim svijećama, a ne vrhu je anđeo u plavoj haljini sa zlatnim krilima. Ispred jelke stoji djevojčica u svečanoj ružičastoj haljini s plavom vrpcom, u ruci drži poklon, a ispod nogu su već postavljene igračke koje je vjerojatno dobila -riječ je o konjima i drvenim kolima.

Čestitka je naslovljena na gospođu Milku Popović-Živković. Kao i brojne druge nikolinjske, božićne i novogodišnje čestitke iz ove Zbirke, čestitka prenosi iskrene želje i tople pozdrave. Brojne takve čestitke su krajem 19. i početkom 20. stoljeća na svoju adresu primale i dugi niz godina čuvale Agneza i Milka, dvije koprivničke gospođe iz obitelji Popović–Živković. Gospodin Živković bio je koprivnički trgovac, a jedno je vrijeme obavljao i dužnost gradonačelnika Koprivnice. Čestitke nastale između 1880. i 1930. godine, a kao obiteljska su ostavština na samom početku djelovanja koprivničkog muzeja dospjele u Zbirku razglednica Muzeja grada Koprivnice.

Izvor: Božićna čestitka – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content