Umjetnina tjedna: Božićna čestitka / Sretan Božić / Sveta obitelj

Naziv predmeta: dopisnica, čestitka
Naslov: Sretan Božić
Država nastanka: Hrvatska
Grad nastanka: Koprivnica
Datacija: 1906. godina
Tehnika/ materijal: litografija u boji, tisak, papir
Dimenzije (visina x širina): 88 x 140 mm
Naziv zbirke: Zbirka razglednica
Inventarna oznaka: MGK-16938

Prema brojnim zapisima povijest obilježavanja blagdana te sličnih prigoda na čestitkama zabilježeno je još u davnoj prošlosti – u Egiptu i Kini. Čestitke koje su bile ručno rađene na papiru izmjenjivale su se u Europi u 15. stoljeću, a ideja prodaje ručno izrađenih i tiskanih čestitki počela je sredinom 19. stoljeća. Od portretnih fotografskih čestitki s početka 20. stoljeća do kasnijih duhovitih eksperimenata s vrstama tiska i papira, čestitke su često svojom kvalitetom nadilazile i svoj mali format i svoj kratkotrajni životni vijek. U izradi čestitki okušala su se velika imena domaće i svjetske umjetničke scene, a bilo da je u pitanju proslava božićnih blagdana ili iščekivanje Nove godine, mjesec prosinac obilježen je slanjem najvećeg broja čestitki s dobrim željama za blagdane i željama za još bolju novu godinu.

Donosimo vam jednu čestitku s početka prošlog stoljeća iz ostavštine Milke Popović-Živković iz Koprivnice. Brojne takve čestitke su krajem 19. i početkom 20. stoljeća na svoju adresu primale i dugi niz godina čuvale Agneza i Milka, dvije koprivničke gospođe iz obitelji Popović–Živković. Gospodin Živković bio je koprivnički trgovac, a jedno je vrijeme obavljao i dužnost gradonačelnika Koprivnice. Čestitke nastale između 1880. i 1930. godine, a kao obiteljska su ostavština na samom početku djelovanja koprivničkog muzeja dospjele u Zbirku razglednica Muzeja grada Koprivnice.

Čestitka se čuva u našem fundusu, a prikazuje svetu obitelj – Bogorodicu i sina, pored malog drvenog stolića na kojem je zelenilo. Scena je smještena u nedefinirani prostor, na modru pozadinu koja prema središtu kompozicije prelazi u svijetle tonove čime se nastoji istaknuti centralne likove. U lijevom kutu pisanim slovima je otisnut natpis „Sretan Božić“. Čestitka je naslovljena na Cijenjenu obitelj Živković i donosi dobre želje za Božić i sreću u novoj godini. Putovala je 24.12.1906. godine, a u Muzeju se čuva od 1960. godine.

Izvor: Božićna čestitka / Sretan Božić / Sveta obitelj – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content